2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mintagazdasággá fejleszti a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

Agro Napló
Mezőhegyesen az Állami Ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva az állam mintagazdaságot kíván létrehozni, Mezőhegyesi Állami Ménes néven.

A kormány mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező mezőhegyesi ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozás lesz ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül - az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik.

A mezőhegyesi mintagazdaság működéséhez a kormány mintegy 3500-4000 hektár állami földet rendel, amely biztosítja a ménesbirtok jövőjét, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából országosan és helyben is kiemelt jelentőségű fejlesztést valósít meg a térségben.

Az állam felelősséget kíván vállalni az ott dolgozó több száz emberért. A mezőhegyesi mintagazdaság megfelelő garancia lesz az adóbevételekre, a munkahelyek megtartására.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok 2004-ben történt privatizálásáig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka volt. A kormány mérlegelte Mezőhegyes városának, önkormányzatának, képviselő-testületének, illetve a mezőhegyesi agrárcégekben dolgozó munkavállalóknak a kérését és fölvetéseit. Ezt követően döntött a nagy múltú ménesbirtok mintagazdasággá történő fejlesztéséről.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemzeti mintagazdaság lesz Mezőhegyesen

Nemzeti mintagazdaság lesz Mezőhegyesen

A célkitűzés nemzeti mintagazdaság létrehozása Mezőhegyesen – hangsúlyozta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!