Szorosabb agrárkapcsolatok Kazahsztán és Magyarország között

Agro Napló
A kazah mezőgazdasági tárca miniszterhelyettesével, Saparkhan Kesikbayevich Omarovval tárgyalt Kazahsztánban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A találkozón témaként szerepelt a két ország közötti együttműködés a befektetések és a tudástranszfer területén, különös tekintettel a hallgatói cserékre az agrár-felsőoktatásban. Nagy István jelezte, hogy lehetőséget lát a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére a GMO-mentes vetőmag területén is. A felek egyetértettek abban, hogy érdemes lenne kialakítani egy közös munkatervet a magyar-kazah mezőgazdasági együttműködés során és rendszeresíteni az egyeztetéseket. Tárgyaltak a jelenleg is kialakítás alatt álló új kazah mezőgazdasági kutatási struktúrában lehetséges magyar szerepvállalásról, amely a mintagazdaságok kialakításában és a képzési programokban valósulhat meg.

Nagy István Yerlan Aukenovval, Almati gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesével is egyeztetett a felsőoktatási hallgatói cserék lehetőségéről, a magyar vetőmag exportjáról, a tudás- és technológiatranszferről, főként a zöldség-gyümölcsre és a malomiparra vonatkozóan. Ezeken a területeken a konkrét befektetési és együttműködési projektek lehetőségeit is megvizsgálják.

Nagy István részt vett a 18. Közép-ázsiai Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon is, ahol meglátogatta a magyar nemzeti standot és a kiállításon jelen levő magyar cégeket. A kiállítás remek alkalom Magyarország számára és kiváló lehetőséget nyújt a magyar fejlesztések bemutatására, valamint arra, hogy a kormány segítse a magyar vállalkozásokat új piacok találásában.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!