2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

A siker kulcsa a talaj és a hibrid egysége

Agro Napló
Kukorica Termésverseny Krónika - Nyírderzs 

A versenyparcellák betakarításának véghajrájához közeledve egyre inkább úgy tűnik, hogy a nyírderzsi Papp György 15,6 tonna/ha terméseredménye lesz az idei Termésverseny győztes eredménye. Visszaemlékezve, igencsak aszályos évjárat volt a 2012-es év is, amikor legutóbb György megnyerte a Kukorica Termésversenyt.


Papp György

Elmondása szerint a kukorica tenyészidőszakában az elmúlt 20 év legkevesebb csapadéka esett idén Szabolcsban, - mindössze 110 mm- , ráadásul négy ciklusban „támadó”, hosszantartó hőségidőszakokkal tarkítva. Nemcsak az időjárás, hanem a nyírségi talajok is szélsőséges képet festenek e térségben. Papp Györgyék 300 hektáros gazdaságában eltérő szintkülönbséggel homokos, kemény, kötött, agyagos, vályog és réti talajok is megtalálhatóak. A különböző talajtípusoknál igencsak eltérő eredmények születtek, ebben az aszályos évjáratban a réti mély fekvésű talaja tudta kihozni magából a legtöbbet.


Papp György

Saját kísérleti fajtasorában teszteli és választja ki az adott talajtípushoz legjobban alkalmazkodó és legjobb eredményt hozó hibridet. Minden talajon más hibrid teljesít jobban, az erre irányuló kísérletezése igazi szakmai kihívást jelent. Véleménye szerint a talaj és a hibrid egysége által valósulhat csak meg a jó, netán legjobb hibrid fogalma, persze mindehhez nélkülözhetetlen az intenzív technológia. A DKC4943 új hibriddel produkálta ezt a kimagasló eredményt, a DEKALB innovációjának elsősorban a kiemelkedő aszálytűrését dicséri György, a nagy termőképességet pedig bizonyítja a fent látható eredmény.

A szabolcsi csendes, mindössze 650 lelket számláló kis falu, Nyírderzs jó hírét keltik évről évre Pappék, hiszen György testvére Mihály, a tavalyi Termésverseny győztese idén is kitűnő eredményt ért el, szintén a DKC4943-at állítva csatasorba, mindössze 100 kilóval elmaradva öccse eredményétől.


Papp Mihály, a tavalyi Termésverseny győztese

A Termésverseny kitűnő alkalom a Papp testvérek számára, hogy a legtöbbet hozzák ki kukoricájukból, s a már régen elfeledett gyermekkori versengéseiket is évről évre újra átélhessék.

Kukorica Termésverseny krónika - Nyírderzs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?