Pozitívan fogadták az orosz partnerek a magyar cégekkel való együttműködést

Agro Napló
Pozitívan fogadták az orosz partnerek az Oroszországban már referenciával rendelkező magyar mezőgazdasági cégekkel való együttműködést - nyilatkozta Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Budai Gyula mezőgazdasági együttműködésről, beruházásokról tárgyalt hétfőn Szentpéterváron Leningrád megye kormányzójának gazdasági helyettesével, kedden pedig Novgorodban találkozott a megyei kormányzó helyettessel, a találkozókon a helyi mezőgazdaságért felelős vezetők is jelen voltak.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a szentpétervári tárgyaláson több olyan magyar céget is az orosz fél figyelmébe ajánlott, amelyek mezőgazdasági gépgyártás, állattenyésztés, zöldség-gyümölcs feldolgozás, tejüzemek létrehozása területén Oroszországban befektetésekkel, referenciákkal rendelkeznek, és ismerik a helyi előírásokat.

Budai Gyula kiemelte, hogy a megbeszélésen az orosz partnerek együttműködési lehetőséget láttak az állattenyésztési technológiák és állategészségügyi területen, és érdeklődtek Oroszországban még nem forgalmazott oltóanyagok, vakcinák iránt. Megállapodtak abban, hogy a közeljövőben magyar és orosz cégek találkoznak Szentpéterváron, hogy az együttműködést megkezdjék.

Novgorodban konkrét projektekhez ajánlottak Oroszországban szarvasmarha tenyésztés és tejfeldolgozás területén komoly referenciával rendelkező magyar cégeket, továbbá érdeklődés volt az állattenyésztési technológiák, a komplex szarvasmarha-telepek és tejfeldolgozó üzemek létrehozása iránt is, és együttműködési lehetőség látszik az aqua-kultúra témában is - ismertette Budai Gyula.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben meghirdette azt a koncepciót, amely szerint Oroszországnak mezőgazdaságban önellátónak kell lennie, a belső fogyasztást maguknak kell biztosítaniuk, illetve több területen is az importot teljes mértékben ki akarják zárni, ami a fogyasztók belső piacról történő ellátásának irányába mutat.

Budai Gyula hangsúlyozta, hogy a kétnapos tárgyalássorozata illeszkedik az idén áprilisban Kazanyban tartott magyar-orosz kormányközi bizottság ülésén meghatározott szempontokhoz, amelyek mentén jelentősen növelni fogják a mezőgazdaság területén a vegyes vállalatok és gazdasági társaságok létrehozását, és a közös beruházásokat helyezi előtérbe.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!