Kínai delegációt fogadott a NAK központja

Agro Napló
Csongqing városából érkezett kínai küldöttséget látott vendégül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központja Budapesten szeptember 17-én. A találkozót a kínai fél kezdeményezte, ugyanis az új selyemút-projekt keretében intenzíven keresik és építik ki az újabb kereskedelmi kapcsolatokat Kelet-Európában is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központja szeptember 17-én 16 tagú kínai delegációt fogadott Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Éder Tamás, élelmiszeriparért felelős országos alelnök; Lázár Zoltán, külkapcsolati igazgató; Takács Attila, a mezőgazdasági igazgatóság szakértője és Szokola Nóra, külkapcsolati munkatárs képviselték. A Csongqing városából érkezett küldöttség Wu Chun, a város mezőgazdasági tanácsának igazgató-helyettesének vezetésével egyfajta bemutatkozó látogatást tett Budapesten. Csongqing döntéshozói és a delegáció élelmiszer-feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó üzletember tagjai az esetleges együttműködési lehetőségekről érdeklődtek.

Éder Tamás bevezető köszöntőjében elmondta, hogy Kína és Magyarország között az utóbbi időben intenzív tárgyalások folynak, amelynek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is örömmel tevékeny részese. Wu Chun előadásából kiderült: a vendégül látott küldöttség hatalmas, körülbelül 33 milliós lakossággal rendelkező várost képvisel. Csongqing lakosságának jelentős része, mintegy 24 millió fő foglalkozik valamilyen területen mezőgazdasággal. A város, illetve a környező régió mezőgazdaságát alapvetően állattenyésztés, halászat, illetve termékfeldolgozás jellemzi.

A NAK mindenre kiterjedő részletes bemutatása után Takács Attila vette át a szót, aki felvázolta a kínai vendégeknek a magyar mezőgazdaság helyzetét az Európai Unióban. Szó esett a magyar mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepéről, de többek között kitért az állattenyésztés és a növénytermesztés bemutatására is.

A konkrét lehetőségekről szólva Wu Chun kifejtette: kínai stratégiai döntés értelmében a selyemút feltámasztásáról határoztak. Az ambiciózus tervek szerint az új selyemút a Föld lakosságának több mint hatvan százalékát, hatvanöt országot érintene. Ennek megfelelően és a további fejlődés érdekében keresik a kereskedelmi kapcsolatok lehetőségét Kelet-Európában is, többek között ennek érdekében vették fel a kapcsolatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A szakember reményét fejezte ki, hogy a jövőben minél szorosabb kapcsolatot tudnak majd kialakítani Magyarországgal, főleg az élelmiszer-feldolgozás terén.

Éder Tamás reményét fejezte ki annak érdekében, hogy az újonnan létre jövő kereskedelmi útvonal érintse Magyarországot is, amely így a kínai kereskedelem európai kapujává válhatna. Az alelnök szerint annak nincs akadálya, hogy a városból, illetve a környező régióból narancsot, illetve rizst importáljunk, amennyiben a kínai felek versenyképes árat tudnak kínálni. „Természetesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eltökélt célja, hogy a kínai termékek magyarországi megjelenésén túl elősegítse a magyar áruk kínai piacra jutását is. Már van olyan cég, amely megkapta a kínai hatóságok engedélyét, azonban több társaság a pozitív elbírálásban reménykedve ugrásra készen várja a kínai megjelenést” – tette hozzá a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyítés az exportra termelőknek

Könnyítés az exportra termelőknek

A NAK jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!