I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága - Mezőhegyes, 2015. szeptember 24-27.

Agro Napló
A magyar fogathajtósport ismét kezdeményezett!

Az indíték és a cél

A díjugrató-, a díjlovagló- és a military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése népszerű, elterjedt versenyforma. A fogathajtó sportban ez a képességfelmérés eddig hiányzott.

E hiány pótlására Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottság kidolgozta a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát és 2015-re kiírta, az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának pályázatát.

A cél: nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítson és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, a versenyteljesítmény alapján hiteles nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára.

A rendező

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Lovassport Szövetség támogatásával – megpályázta és a Nemzetközi Lovas Szövetség határozata alapján, elnyerte a verseny rendezési jogát.

Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője, a Szervezőbizottság elnöke: „Első alkalommal rendezni egy ilyen versenyt óriási felelősség, megtiszteltetés, amellyel további lehetőségek nyílhatnak a ménes, Mezőhegyes, a magyar lovassport és Magyarország előtt!”

Ilyen merőben új világversenyt rendezni – bizony kockázattal is jár. Útkeresésről van szó! Sportértéke, életre valósága igazából a rendezvényünk tapasztalatai alapján ítélhető meg.

Ugyanakkor a nemzetközi fogathajtás történetében és fejlődése érdekében a rendező ménes, a nemzeti szövetség és az agrártárca, Magyarország újabb jelentős szerepet vállalt.

Újabb elismerés

A Nemzetközi Lovas Szövetség újabb megtisztelő bizalma, felkérése lovaskultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 89 érmünknek – köztük 40 aranynak – szól.

Ez az „éremtermés” nem csupán honi sportunkban párját ritkító siker, hanem ezzel a teljesítménnyel miénk a világ legeredményesebb fogathajtó együttese is!

Magyarország eddig nyolc fogathajtó világbajnokságot (négyet Kecskeméten, továbbá Szilvásváradon, Balatonfenyvesen, Izsákon, Fábiánsebestyénben) három Európa-bajnokságot Budapest, Izsák, Szilvásvárad (Ifi EB) és nyolc Lovas Világkupát (Papp László Budapest Sportaréna) rendezett.

A lovassport „nagykövetei” Mezőhegyesen

Nem csupán egy világversenyről – többről van szó! A világbajnokságra – a versenyzők, a lovassport „nagykövetei” és a nagyközönség mellett –gazdasági- és üzletemberek, a társadalmi-, a politikai élet jeles személyiségei, sportdiplomaták, egyszóval – döntéshozók látogatnak el.

Új partnerekkel jövőt formáló széleskörű kapcsolatépítésre nyílik itt alkalom. Az esemény tehát jó lehetőséget kínál országunk és lovassportunk jó hírének további erősítéséhez is.

Nagy érdeklődés – várakozáson felüli nevezés

Az eredeti versenykiírás országonként minden korcsoportban (5-6-7 éves lovak) 3-3 ló nevezésére adott lehetőséget. A jelentős érdeklődés okán a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) engedélyezte a létszám emelését. Ennek alapján a szervező Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. lehetőséget biztosít, hogy országonként és korcsoportonként 10-10 ló nevezésére.

A négy hazai versenyen sikeresen rendezett kvalifikáció verseny alapján 20 magyar ló minősült a világbajnokságra.

11 országból – a három korcsoportban – mintegy félszáz ló nevezését várja a rendező.

Starthoz állnak a világ fogathajtó sportját meghatározó nemzetek. Itt lesz az augusztusban Aachenben (GER) rendezett négyesfogathajtó Európa-bajnokság első négy helyezettje: Hollandia, Németország, Magyarország, Belgium.

Résztvevő országok

  • Austria / Ausztria (AUT)
  • Belgium (BEL)
  • Chile (CHI)
  • Estonia/Észtország (EST)
  • France / Franciaország (FRA)
  • Germany/Németország (GER)
  • Hungary/Magyarország (HUN)
  • Luxemburg (LUX)
  • Netherlands/Hollandia (NED)
  • Poland/Lengyelország (POL)
  • Switzerland / Svájc (SUI)

Magyar lovak útja a világbajnokságig

A világbajnokságra jogosító hazai minősítő versenyeken az érvényes licenccel rendelkező "A" és "B" kategóriás versenyzők indulhattak. A világbajnokságra jogosultságot szerzett ló hajtójának viszont már "A" kategóriás licenccel illetve FEI regisztrációval kell rendelkeznie, ami a lóra is vonatkozik.

Minősítő versenyek helyszínei voltak:  Vecsés, Mindszent, Füzesgyarmat, Mélykút

Már a kvalifikációs versenyek állatorvosi kontrolljain látható volt, hogy jó minőségű, karakterű, az egészségügyi előírásoknak megfelelő magyar lovak érkeztek a megmérettetésre.

Nemzetközi zsűri

A világbajnokságon nemzetközi rangú zsűri bíráskodik. Az elnök: dr. Klaus Christ (Németország). Tagok: Jan-Erik Palsson (Svédország), Klaus Peppersack (Németország),  Joaquin Medina Garcia (Spanyolország).

Technikai kiküldött a belga Richard Papens, aki a fábiánsebestyéni kettesfogathajtó világbajnokság technikai kiküldötte is. A szakértő mezőhegyesi helyszínt, a lehetőségeket már jól ismeri: a júliusi nemzetközi versenyen szintén technikai kiküldött volt. Az akkori tapasztalatai alapján megfogalmazott kedvező véleménye biztató a rendezők számára.

Pályaépítő Fintha Gábor nemzetközi 4-es szintű pályaépítő. (7 ilyen minősítésű szakember dolgozik a világon). A fősteward a lengyel Jan Posluszny Lengyelországból, aki a nyári verseny hasonló teendőit már ellátta Mezőhegyesen és szintén kedvező véleményt mondott a helyszínről, a szervezésről. A fellebbviteli zsűri elnöke, dr. Kelemen Attila nemzetközi bíró Romániából, ő szintén részt vett a júliusi nemzetközi versenyen, ismerősként tér vissza Mezőhegyesre.

A különleges pálya és szabályok

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megalakulásának évében (1921) Párizsban írt alá a lovasversenyek alapszabályát.

A célok között a természetes környezet, valamint a lovak egészségének, „jólétének” a megőrzése és védelme kiemelt helyen szerepel. E célok változatlanok.

A hagyományos fogatversenyeket három számban díjhajtás (A versenyszám), maraton (B) és akadályhajtásban (C) rendezik.

A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye új szabályokra épül.

  • Az 5-6-7 éves lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket. 
  • A világbajnokság kvalifikációs versenyből és döntőből áll. 
  • A korosztályonkénti elődöntőket 80X40 méteres – tehát kisebb alapterületű – négyszögben rendezik.
  • E díjhajtó négyszögben az akadályhajtás pályáját is felépítik.
  • A díjhajtó feladat befejezése után a hajtó azonnal megkezdi az akadályhajtást. A pályán 8 bólyapárt (”sejbát”) kell meghajtania. Egy verőhibáért 3 hibapont jár.
  • Az előre kiadott díjhajtó programban a zsűri a ló idomítottságát, elengedettségét, hajlékonyságát, a jármódok szabályosságát, a vonalvezetést, az iramot, az íveket, a folyamatos haladást, összességében a feladatok pontosságát és a hajtó szárkezelését bírálja.
  • Az együtt értékelt két feladatra 8 perc áll rendelkezésre.
  • A 6-7 éves lovak vasárnapi döntő programjában a kombinált maratonhajtás szerepel.
  • A 8 bólyapárral, (a fedeles versenyeken látható) két kombinált és vizesakadállyal nehezített maraton pálya hossza 1200-1500 méter. Az iram: 230 méter/perc.

A fiatal fogatlovaknak kiírt versenyforma szigorúan követi a fogathajtás szakmai követelményeit; kitűnő lehetőséget kínál a ló verseny közben nyújtott teljesítményének megítélésére; a hajtótól a hagyományos versenytől eltérő stílust követel.

Mezőhegyes kisugárzó szellemisége

A Mezőhegyesi Császári és Királyi Katonai Ménesintézetet II. József osztrák császár és magyar király 1784. december 20-án alapította. Az első állami ménesintézetünk feladata volt: a hadsereg ló ellátása, a magyarországi és az erdélyi területek lótenyésztésének magasabb szintre emelése.

E célok mentén a céltudatos mezőhegyesi tenyésztőtudomány – a világon egyedülálló módon –három védett történelmi lófajtánkat, a Noniust, a Gidránt és a Furioso North-Start (Mezőhegyesi félvért) alkotta. (Magyarországnak nyolc védett történelmi lófajtája van.)

Mezőhegyes messze nem csupán egy újabb vb helyszín. Sokkal több annál. E patinás nemzetközi rangú intézmény mintegy 230 éve a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője.

A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott.

Mezőhegyes történelmi szerepét olyan lovasméltóságok írták, mint a ménesalapító Csekonics József (1757-1824) lovaskapitány, majd érdemeiért dandártábornok, aki „A jelesb termetű és tartósabb erejű ménekre” alapozott. ,,Az anyakanca az a talaj, amibe a magot vetjük” – vallotta. Leveldi Kozma Ferenc (1826-1892) a gyakorlati tenyésztők tapasztalataira építkező munkásságával a magyar lótenyésztés aranykorának főszereplője; az állami ménesek újjászervezője; kiváló képességű lovak tenyésztője. A rosszindulatúak, a kárörvendők gátolták korszakalkotó munkásságát. D'Orsay Olivér (1845-1932) ménesparancsnok, a „méltó utód” A nóniusz tenyészet felvirágoztatója. Rendszeresítette a kipróbálási versenyeket. Szakított a parancsszavú irányítással.

A siker folytatói

Napjainkban a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – a Földművelésügyi Minisztérium joggyakorlásával – mintegy 300 egyedet számláló lóállományával és a védett, történelmi műemlék-együttes vagyonkezelésével őrzi, tovább gazdagítja az évszázados hagyományokat.

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. a lovaságazat meghatározó bázisa – a Nemzeti Lovas Programnak megfelelően – magas szinten törekszik betölteni a lótenyésztés, az oktatás, a turizmus-idegenforgalom, a hagyományőrzés és a lovassportok szabta feladatokat.

Ennek részeként a nemzetközi előírások figyelembevételével önerőből fejlesztették, korszerűsítették a világbajnokság minden igényt kielégítő nemzetközi szintű lovaspályáját.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03