A szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatások kifizetésének üteme

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) június hónapban kezdte meg a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és - átállítási támogatások kifizetését a nemzeti borítékban az év elején rendelkezésre állt, közel 2,18 milliárd forint összegű uniós forrás terhére.

A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet értelmében a támogatási kérelmek benyújtására 2015. április 1. és 2015. július 15. között volt lehetőség a 2013/2014, valamint a 2014/2015 borpiaci évre jóváhagyott és már megvalósított tevékenység alapján. A támogatási kérelmeket az MVH beérkezési sorrendben bírálja el, a hiánypótlásra szoruló kérelmek esetében az utolsó hiánypótlás beérkezésének dátuma határozza meg a kérelem bírálati sorrendben elfoglalt helyét. A támogatások kifizetését minden esetben helyszíni ellenőrzés előzi meg.

A 2014/2015 borpiaci évben benyújtott 2617 támogatási kérelem közül 657 esetében már megtörtént a kifizetés, azonban a támogatási igények az idei évben is jelentősen meghaladják a 2015. pénzügyi évi keretet. Az idei évi forrás május 6-án merült ki, ezért a kereten felüli jogos támogatások kifizetése a következő pénzügyi évben rendelkezésre álló, mintegy 8,2 milliárd forint keretösszeg terhére valósulhat meg október 16-a után. A jogos támogatások folyósításáról az MVH novemberig intézkedik. Az érintett gazdálkodókat az MVH végzésben értesíti a támogatás következő pénzügyi időszakban történő jóváhagyásáról.

Forrás: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új támogatás segíti a borászokat

Új támogatás segíti a borászokat

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!