2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tizenkilenc Békés megyei településen zajlik a mezőgazdasági mintaprogram

Agro Napló
Gyula, 2015. július 24., péntek (MTI) – Tizenkilenc dél-békési település vágott bele a Simonka György térségi országgyűlési képviselő (FIDESZ) által kidolgozott, "Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába" elnevezésű pilot programba – tájékoztatta pénteken közleményben az MTI-t a konzorcium kommunikációs partnere.

A több mint egymilliárd forintos, belügyminisztériumi támogatásból létrehozott program célja olyan profitorientált gazdaságok létrehozása, melyek hosszútávon munkalehetőséget biztosítanak azoknak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az idén tavasszal indult programhoz 19 dél-békési település önkormányzata, alapítványok, egyesületek és vállalkozások csatlakoztak - írják. "A program olyan profitorientált szociális szövetkezeteket kíván létrehozni, ahol a piaci igényeknek megfelelő termékeket állítanak elő, haladva ezzel az önfenntartó termelési tevékenységet végző gazdaságok felé. Fontos célkitűzés az is, hogy a közfoglalkoztatottak a szociális szövetkezeteken keresztül visszajussanak a munkaerőpiacra" – hangsúlyozta Fejes Róbertné, a konzorciumi vezetője, Orosháza alpolgármestere. A pilot program keretében összesen harminchat brigád – brigádonként tizenegy közfoglalkoztatottal – heti 40 órás munkarendben folytatja a növénytermesztési- és állattenyésztési munkákat. A projekt így összesen jelenleg 396 főnek biztosít megélhetést. A konzorciumi szerződés alapján az önkormányzatok biztosították a növénytermesztéshez a földterületet, az állattenyésztéshez az ólakat, valamint az emberi erőforrást. A munkához szükséges tárgyi eszközöket, a kezdő állat- és növényállományt belügyminisztériumi forrásból finanszírozták. Első lépésként minden brigád öt fóliában összesen 1800 palánta sárgadinnyét ültetett el. A termés várakozáson felüli lett – olvasható a közleményben. A tervek szerint a közeljövőben valamennyi brigádhoz ötvenöt sertés érkezik. Mostanáig Orosházára és Dombegyházra érkezett meg összesen 330 malac. Emellett több terepjárót, itató-, valamint hűtőrendszerrel felszerelt teherautót is beszereztek a program résztvevői. A mintaprojekthez Almáskamarás, Battonya, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Pusztaföldvár, Orosháza, Tótkomlós és Pusztaottlaka, valamint a Békés Megyei Önkormányzat csatlakozott.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!