2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

15 hallgató szerzett mesterdiplomát a kormány és a FAO közös programján

Agro Napló
A Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös ösztöndíjas programja keretében 2015 júniusában újabb 15 hallgató szerezte meg mesterfokozatú diplomáját. Az alkalomból a Földművelésügyi Minisztérium 2015. június 19-én záró konferenciát szervezett. Az eseményt Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Az FM helyettes államtitkára elismerően szólt a program keretében hazánkban tanuló hallgatók szakmai teljesítménye kapcsán, emellett méltatta a partner egyetemekkel és a FAO-val való együttműködést. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány által felajánlott és az FM által finanszírozott ösztöndíjas program a hallgatók és az egyetemek mellett a minisztérium számára is nagyon fontos, és kérte a most végzett hallgatókat, hogy hazájukban legyenek a nagyköveteink, hogy az itt megkezdett szakmai együttműködés folytatódhasson az országaink között. Tóth Katalin felhívta továbbá a fiatal szakemberek figyelmét arra a felelősségre, amelyet a mezőgazdaság és élelmezésügy jelent az egyre növekvő népességű, élelmezésbizonytalansággal küzdő országokban.

A konferencián felszólalt továbbá a FAO regionális képviseletvezető-helyettese, Tony Alonzi, aki szintén fontosnak ítélte meg az ösztöndíjas program szerepét az élelmezésbiztonság megvalósításával kapcsolatban, és elismerését fejezte ki a Magyar Kormány támogatásával kapcsolatban. Az eseményen emellett előadások hangzottak el az FM és a FAO szakértőitől. A végzettek képviseletében felszólaló nigériai hallgató, Chimdi Akachukwu a résztvevő intézmények – FM, FAO, egyetemek – részére kifejezett köszönet mellett Isten áldását kérte Magyarországra.

A most diplomát szerzett fiatal agrárszakemberek Afganisztánból, Etiópiából, Fülöp-szigetekről, Kenyából, Mongóliából, Nigériából, Szerbiából, Szudánból, Ukrajnából és Vietnámból érkeztek.

A 2008-ban kezdődött   programban a Magyar Kormány alacsony jövedelmű országokból származó hallgatók magyarországi felsőfokú agrárképzési intézményeiben biztosít képzési lehetőséget, elsősorban mesterképzés folytatására. A kedvezményezett országok azok az élelmiszerhiánnyal küszködő országok, amelyek fontos szerepet játszanak a magyar külpolitikában, és amelyekben a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír.

A kezdetek óta a Magyar Kormány immár 35 ország – köztük két határon túli terület, a Vajdaság és Kárpátalja – 230 hallgatója részére nyújthatott támogatást felsőfokú tanulmányaikhoz, akik közül eddig több mint 150-en szerezték meg diplomájukat és döntő többséggel visszatértek hazájukba. A magyar egyetemekről kikerülő külföldi hallgatók fontos szerepet játszanak hazánk és az érintett országok mezőgazdasági, kereskedelmi és külpolitikai kapcsolataiban. Így az ösztöndíjasokra fordított források a magyar nemzetgazdaság fejlődéséhez és a nemzetközi diplomáciai elismertségünk növeléséhez  is hozzájárulnak.

(Földművelésügyi Minisztérium)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?