Együttműködések Iránnal a legváltozatosabb területeken

Agro Napló
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét, Mohammad Reza Morshedzadeht. A találkozón a felek számos együttműködési területet érintettek, úgymint az agrár-külkereskedelem, a kutatás-fejlesztés, illetve a felsőoktatás.

A nagykövet bemutatta az iráni agrárgazdasági viszonyokat, és utalt rá, hogy a közel-keleti ország mezőgazdasága valamint feldolgozóipara, az elmúlt években jelentős sikereket ért el. Ennek ellenére az ország tartósan gabonabehozatalra szorul.

Kiemelte, hogy országaink között a kutatási együttműködés új lendületet vett az elmúlt években, valamint az iráni és magyar kutatási eredmények kölcsönös megosztása kiválóan megalapozhatja a további sikereket. A gödöllői Szent István Egyetemen az elmúlt évtizedekben végzett iráni vendéghallgatók hazájukba visszatérve magas rangú tisztviselőkként ápolják kétoldalú kapcsolatainkat.

Fazekas Sándor kifejtette, hogy az Iránba irányuló magyar kukoricaexport egyre jelentősebb és ennek növelésére reális lehetőséget lát, emellett érdemes más, az iráni kulturális és vallási sajátosságokat is figyelembe vevő termények kivitelében rejlő potenciált is megvizsgálni. Ennek érdekében a szakmaközi szervezeteket és ágazati szereplőket tájékoztatjuk az esetleges iráni igényekről. A húsexport előkészítési munkálatai is folynak.

A miniszter kiemelte, hogy nyitottak vagyunk a kutatási együttműködésekre is a legváltozatosabb területeken, például a növénytermesztés és az állattenyésztés terén, valamint a felsőoktatási kapcsolatok bővítése kapcsán is. Az utóbbi összeköttetések magas színvonalát jelzi, hogy nemrég a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Kutatóközpont Szarvasi Kutatóintézetének vezetősége is a közel-keleti országba látogatott. A felek a gyógynövény-termesztés, illetve kutatás területein történő kölcsönös tapasztalatcserét is perspektivikusnak látják.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!