Átalakulás előtt a burgonyaágazat

Agro Napló
A burgonyaágazat jelentős átalakulás előtt áll, hiszen a klímaváltozás, a piaci helyzet alakulása új kihívások elé állítják a termelőket – mondta Czerván György a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja által szervezett Burgonya Ágazati Fórumon.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy 2014-ben a burgonyatermés 489 ezer tonna volt, amely 23 %-kal haladta meg a 2013-as (397 ezer tonna) és 5,4 %-kal haladta meg az elmúlt öt év termésátlagát (464 ezer tonna). A termésmennyiség növekedése mellett, ugyanakkor a vetésterület nagysága a korábbi 20-24 ezer hektárról, mára mintegy 17 ezer hektárra csökkent.

Czerván György elmondta, hogy a klimatikus viszonyok változása miatt burgonyát ma már csak öntözött körülmények között szabad termelni. A 2014-2020-as uniós támogatási időszak vidékfejlesztési programja tartalmaz az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére vonatkozó támogatási lehetőségeket, amelynek elfogadása esetén 40 milliárd forint támogatásra számíthatnak a gazdálkodók.

Az ágazat megújításában a kutatásnak is jelentős szerepe van, hiszen az új körülményekhez alkalmazkodó, vírusrezisztens és minőségben is megfelelő vetőgumó előállítása szükséges, amelyben a keszthelyi fajtáknak is kiemelt jelentőségük van.

Az államtitkár tájékoztatást adott továbbá a közvetlen támogatások új elemeiről és legfontosabb változásairól.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!