A magyar halászati ágazat fejlesztésére több uniós forrás jut

Agro Napló
A magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben - mondta a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Váradi László a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) közösen tartott sajtóértekezleten ismertette: a magyar halászati ágazat 2020-ig összesen 39,1 millió euró uniós támogatást kap. Ez a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz. 

    Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás - élő súlyban számolva - 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog - közölte Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban - élősúlyra számítva - az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm.

    A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát. 

    Váradi László még arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik - fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását. 

    Szűcs István, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke az MTI-nek elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg lett a Magyar Haltani Társaság (MHT) honlapján rendezett közönségszavazás alapján: december 31-én délig 7683 szavazat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?