2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

A Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének margójára

Agro Napló
A nemzeti kormányok, a gazdálkodói szervezetek és a vállalati szereplők összefogása a családi gazdálkodás javát szolgálja

Róma, 2014. október 27. – Hogyan fognak össze a kormányzatok, a gazdálkodói szervezetek és a vállalati környezet szereplői 2014 után a családi gazdálkodás megőrzése és fejlesztése érdekében? Ez a legfontosabb kérdés a FAO római Főigazgatóságán megkezdődött 'Globális Eszmecsere a Családi Gazdálkodásról' című kétnapos rendezvénynek.

Ünnepi megnyitójában José Graziano da Silva, FAO-főtitkár, közvetlenül a gazdálkodókat és érdekvédelmi szervezeteiket szólította meg. “Napjainkban a családi gazdálkodók testesítik meg mindazt, amiért a FAO is küzd. Egy olyan világot, amelyet mindannyian akarunk, s amire mindenkinek szüksége van: egy fenntartható és valamennyi ember számára elegendő élelmet biztosító jövőt.” – mondta a Főtitkár.

A megnyitón jelen volt dr. Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere, Carlos Casamiquela, Argentína mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati minisztere, Nicos Kouyialis, Ciprus mezőgazdasági, természeti erőforrás és környezetvédelmi minisztere, Amadou Diallo, Niger minisztere és a 3N Kezdeményezés Főmegbízottja (Nigeriens Nourish Nigeriens), továbbá Ana María Baiardi, Paraguay esélyegyenlőségi-nőügyi minisztere.

A Globális Eszmecsere azokra az eredményekre épít, amelyek a 2014-es év Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének nyilvánításából halmozódtak fel, a szektor támogatását célzó regionális és nemzeti kezdeményezések felkarolása révén. Hiszen ez a szektor állítja elő élelmiszereink közel 80%-át.

“A Nemzetközi Év talán legnagyobb sikere, hogy határozott politikai elköteleződést értünk el”- mondta Graziano da Silva úr.

“Ezt tapasztalhatjuk abban a fokozott figyelemben is, amit a családi gazdálkodás a 2015 utáni ENSZ fejlesztési tervekben kap.”

A FAO-főtitkár kiemelte annak szükségességét, hogy a termelésen túl a felhalmozott tudás forrásaként is tekintsünk a családi gazdálkodásra, a gazdálkodókra, akik legfőbb támaszaink az egészségesebb étrend biztosításában, az iskolákhoz, helyi közösségekhez szervesen kapcsolódó erős élelmezési rendszerek révén.

A családi gazdálkodók ellentmondásos helyzetére utalva Graziano da Silva úr hangsúlyozta, hogy az élelmezési helyzet bizonytalansága éppen azokat a régiókat érinti, amik a legjelentősebb "éléskamráink", és ahol a helyi termelés a legfontosabb.

Az előnyök pontos felismerése

A Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének végén, a Globális Eszmecsere keretében a családi gazdálkodók, érdekvédelmi szervezetek, kormányzati képviselők, a civil és a vállalati szféra képviselői, tudományos személyiségek és fejlesztési ügynökségek képviselői gyűltek össze, hogy felvázolják a cselekvés legfontosabb területeit a 2014 utáni időszakra.

“Felismerve a családi gazdálkodás nyilvánvaló előnyeit, a kisgazdálkodásnak megfelelő szakpolitikai környezetet kell kapnia, hogy elő tudja mozdítani a helyi és globális élelmezésbiztonság célkitűzéseit,” - mondta dr. Fazekas Sándor magyar agrárminiszter, aki külön felhívta a figyelmet azokra az intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzatok tettek a vidéki életkörülmények vonzóbbá tételéért, a vidéki infrastruktúra fejlesztése, a hitelfeltételek javítása vagy éppen az agro-turizmus és a biogazdálkodás támogatása révén.

Fazekas, aki a családi gazdálkodást a “fenntarthatóság valamennyi követelményét kielégítő modellnek” és a “magyar mezőgazdaság gerincének” nevezte, kiemelte a családi gazdaságok gazdasági, kulturális és környezetvédelmi jelentőségét például a vidéki munkahelyteremtés, a tradíciók és a természeti erőforrások megőrzése ügyében.

“Gazdasági életképességükön túl, a családi gazdálkodók a környezeti fenntarthatóság legfőbb bástyái—használják, és kezelik természeti erőforrásainkat, felelősségteljesen megőrizve földjeink termőképességét a jövő generációk számára is.”

A Családi Gazdálkodás Globális Eszmecserét két hét múlva újabb jelentős esemény követi, melynek keretében a nemzeti kormányoknak egy 60 pontos Táplálkozási Akciótervet kell megalkotniuk, amit a november 19-e és 21-e között esedékes II. Nemzetközi Táplálkozástudományi Konferencia (ICN2) fogadhat el Rómában.

A családi gazdaságok kulcsszerepet játszanak a biztonságos, tápláló élelmet adó rendszerek megteremtésére tett erőfeszítésekben. Ezek tehetik lehetővé valamennyi ember számára, hogy egészségesen éljen, de fontos elemei a szegénység elleni globális harcnak is.

A Családi Gazdálkodás Globális Eszmecsere nyomon követhető a FAO webcast-ján és twitteren is (#iyff14).

A Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének záró rendezvényére november 27-én, a Fülöp-szigeteken kerül sor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!