2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A borászat nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életforma is

Agro Napló
A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenő téren.

Huszonöt évvel ezelőtt az élet minden területén újra kellett kezdeni, különösen a gazdaságban, azon belül is a mezőgazdaság ágazataiban, s "hatalmas utat tettünk meg a kapitalizmus újra felfedezésétől kezdve a privatizáció különféle csavarjain át napjainkig" - fogalmazott a házelnök, a rendezvény fővédnöke a több száz érdeklődő, köztük a borlovagrendek felvonuló tagjai előtt.

    Kövér László kiemelte, hogy lassan a pezsgőkészítés is maga mögött hagyja "negyven esztendő létező szocializmusának pusztításait", újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez.

    "Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnek és alkotnak" - mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy "aki szőlőt gondoz, hazára lel".

    Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora, vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai.

    Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere köszöntőjében Budafok-Tétény páratlan borkultúrájára hívta fel a figyelmet.

    A huszonötödik alkalommal megrendezett, a történelmi egyházak képviselőinek áldása és a megnyitó beszédek után látványos ünnepi felvonulással induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál a jubileum alkalmával három zenei színpaddal, gasztronómiai ínyencségekkel és a nemzeti agrárkamara gazdapiacával várja a vendégeket a hétvégén. 

    A 25 év minőség jelmondattal szervezett ünnepi fesztivál a térség ma is élő, tradicionális borkultúrájába kalauzolja el a vendégeket. A résztvevőket helyi és az ország különböző borvidékeiről érkező vendégborászok, folk- és világzenei előadók, kézműves ételkészítők, kreatív sziget és gyermekprogramok várják a XXII. kerület központi helyszínein - közölték a szervezők korábban az MTI-vel.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új támogatás segíti a borászokat

Új támogatás segíti a borászokat

Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?