Kedvezőek a csemegekukorica terméskilátásai

Agro Napló
Jók az agusztusi betakarítású csemegekukorica terméskilátásai, és ha nagyobb természeti csapás, jelentős belvíz nem éri a táblákat, akkor kiemelkedő hozamra számíthatnak a termelők - áll a növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. MTI-hez eljuttatott legfrissebb ágazati elemzésében.

Jelenleg szépek a késői vetések is, viszont a termés nagyban függ a további időszak időjárásától, különösen az első őszi fagyoktól - írták. 

    Magyarország csemegekukorica nagyhatalom, a világpiac legnagyobb szereplői közé tartozunk - hangzott el a közlemény szerint a Syngenta szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek szerdán Hajdúszoboszlón. A kontinens legnagyobb termőterülete Magyarországon van, az idén az előző évinél 3 ezer hektárral nagyobb területen, 37 ezer hektáron termesztenek a gazdálkodók csemegekukoricát. 

    A közlemény idézi Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetőjét, aki elmondta: az elmúlt három év stabil periódus az ágazat történetében, továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt. A legtöbb csemegekukorica a Hajdúságban, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében terem, a termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják. 

    Pereczes János hozzátette: a kedvező piaci lehetőségeket más kelet-európai országok is igyekeznek kihasználni, Lengyelországban és Oroszországban a hazainál is nagyobb, 10 százalékos a termesztés volumenének növekedése. A magyar csemegekukorica jelenleg is versenyképes más európai gyártókkal szemben, de az elmúlt két évi hektáronkénti 13 tonnás mennyiséget alig meghaladó országos termésátlag azt jelzi, hogy még jelentős tartalékok vannak a hozamok növelésére.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?