Több mint 7 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Agro Napló
A tavalyi év első tizenegy hónapjában 7,6 százalékkal nőtt a román ipari termelés bruttó értékben kifejezve a 2012. év hasonló időszakhoz képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A kiigazított érték szerint a növekedés 7 százalék volt a vizsgált időszakban. A növekedés elsősorban a feldolgozóipari 9 százalékos bővülésnek köszönhető, a kitermelő ipar 2,2 százalékkal növekedett, ugyanakkor a gáz, villamos- és hőenergia termelése 2 százalékkal visszaesett.

    Novemberben 3,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest, a kiigazított érték szerint stagnálást jegyeztek. Éves összevetés szerint novemberben 9 százalékkal nőtt az ipari termelés 2012 novemberéhez képest, a kiigazított érték szerint a bővülés csaknem 10 százalék volt.

    A román kormány 2013-ban és 2014-ben is egyaránt 2,2 százalékos

gazdasági növekedésre számít. Tavaly a növekedés fő hajtóereje az ipari termelés mellett az export volt, de a jó mezőgazdasági év is hozzájárult a GDP-bővüléshez.

    A román gazdaság 2,6 százalékkal nőtt tavaly az első kilenc hónapban a kiigazított érték szerint, a bruttó érték szerint a bővülés 2,7 százalékos volt.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?