A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal

Agro Napló
A Roszagrolízing az orosz állattenyésztés intenzív fejlesztésében szeretne együttműködni Magyarországgal - jelentette ki Valerij Nazarov, az orosz lízingcég vezérigazgatója, akivel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön tárgyalt az orosz fővárosban.

Az állami megbízásból az orosz mezőgazdaság fejlesztését szolgáló legkorszerűbb technológiákat, valamint vetőmagokat és tenyészállatokat is vásárló cég vezetője elmondta, hogy a 2016-ig szóló orosz állami költségvetési és gazdaságfejlesztési program az állattenyésztés lehető legnagyobb mértékű fejlesztését tűzte célul. Ennek megfelelően az idén 10 milliárd rubellel (mintegy 70 milliárd forint) emelik a Roszagrolízing 78,8 milliárd rubeles alaptőkéjét. Az idén 84 milliárd rubelt költenek az állami beszerzésekre.

Valerij Nazarov elmondta, hogy nincs elég tenyészállat Oroszországban, és azt javasolta, hozzanak létre közös orosz-magyar munkacsoportot, amely kidolgozza a kulcsrakész szarvasmarha tenyészállat-telepek megvalósítási tervét. Hozzátette, hogy kiváló minőséget szeretnének kapni a lehető legkedvezőbb áron.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: "minthogy Magyarország vetőmag-termesztésben Európában a harmadik helyet foglalja el, és világviszonylatban is az első tíz között van vetőmageladásban, valamint megbízható állattartási technológiákkal és tenyészállatokkal van jelen a piacon, itt akarunk növekedést elérni". Tavaly 10 millió euró, tehát mintegy 3 milliárd forint értékben mintegy 25 ezer szarvasmarhát szállítottak ki magyar vállalkozások Oroszországba - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról, hogy a Roszagrolízing cégnél folytatott megbeszélésen kiderült, a szarvasmarha-állomány fejlesztése mellett komoly lehetőség nyílik az oroszországi kecsketenyésztési tervekben való részvételre, valamint a halastavi gazdálkodásban való együttműködésre. A tárca további nagy lehetőségeket lát a vetőmag-termesztési kooperációban, hiszen tavaly csak a magyar kukoricavetőmag-export Oroszországba 23 millió eurós, azaz több mint 6 milliárd forintos nagyságrendű volt.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?