Kötelező földhasználat-regisztráció az átlátható földviszonyokért

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a földhasználók figyelmét, hogy 2013. szeptember 30-ig tegyenek eleget földhasználati bejelentési kötelezettségeiknek. Erre a pontos földhasználati adatbázis létrehozása miatt van szükség, így várhatóan a földhasználati viszonyok átláthatóbbak lesznek, könnyebben felszámolhatják a jogszabályok kikerülését szolgáló megállapodásokat, és csak azok juthatnak majd földhöz, akik jogosultak arra.

A mezőgazdaság az utóbbi időkben a magyar gazdaság egyre erősebb szereplőjévé, húzóágazatává vált. A KSH legfrissebb adatai szerint 0,1%-kal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke az előző negyedévhez képest, a mezőgazdaság pedig éves 17,2%-os növekedést hozott. A jövő érdekében fontos társadalmi és gazdasági cél egy központi földhasználati adatbázis létrehozása, mivel a termőföld használata jelentősen felértékelődött az elmúlt évek során. Az adatbázisnak köszönhetően a földhasználati viszonyok átláthatóbbak lesznek, könnyebben lehet ellenőrizni a földhasználatot, könnyebben felszámolhatják a jogszabályok kikerülését szolgáló megállapodásokat, és csak azok juthatnak majd földhöz, akik arra valóban jogosultak.

 Annak érdekében, hogy tiszta, valós képet kapjunk a magyar gazdálkodókról és a földviszonyokról, szükséges, hogy a földhasználati adatbázis teljes legyen.  Ehhez a polgárok úgy járulhatnak hozzá, hogy 2013. szeptember 30-ig eleget tesznek földhasználat-bejelentési kötelezettségeiknek (földhasználati bejelentés, illetve azonosító adatközlés).

A bejelentési kötelezettség az egy hektár alatti földtulajdonosokra is vonatkozik: ha termőföldet, illetve mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet használnak (azaz a földrészletet az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas,  fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartják  nyilván), kötelesek bejelenteni.

 A bejelentést megtehetik 2013. szeptember 30-ig személyesen a legközelebbi földhivatalban vagy postai úton a földhivatal honlapjáról letöltött, megfelelő formanyomtatványok elküldésével. A bejelentés díjmentes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így védheti meg a földjét

Így védheti meg a földjét

A talajt kímélő megoldások biztosíthatják a gazdálkodók számára a gazdaságos ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket, a talajok, ezáltal a víz és a t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?