Drágítja a baromfitermékeket az elektronikus útdíj

Agro Napló
Átlagosan 5 százalékkal drágulhatnak július elseje után a baromfitermékek, mivel többletköltséget okoz az elektronikus útdíj - közölte Baromfi Termék Tanács (BTT) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A BTT számításai szerint mind az alapanyag-termelésben, mind a baromfiiparban kilónként 5-10 forintos többletköltséget okoz az ágazati termékek szállítását terhelő, arányos elektronikus útdíjról szóló szabályozás. A piaci szereplők a többletköltségeket nem tudják kigazdálkodni, ezért az átadási áraikban tovább kell hárítaniuk - mutat rá a BTT. Az útdíj miatti 10-20 forintos összes pluszkiadás a baromfitermékeknél átlagosan 5 százalékos áremelést tesz szükségessé - jelzik.

Az áremelés - hangsúlyozza a BTT - a fogyasztók körében szociális feszültségeket okozhat, mert a 10-20 forintos kilónkénti árnövelés az olcsóbb baromficikkek árában nagyobb részarányt képvisel. Ez éppen az alacsony keresetű családoknak okozhat újabb pluszkiadásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy az útdíj fogyasztói árindexre gyakorolt hatását nem lehet pontosan előre jelezni, de a rendelkezésre álló adatok és a külföldi - köztük szlovák, lengyel - példák alapján megállapítható, hogy a mértéke nem lesz jelentős.

A Világgazdaság napilap szerdai cikkében ugyanakkor az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségére (ÉFOSZ) hivatkozva azt írta, hogy az olcsóbb alapélelmiszerek ára 30 százalékkal is nőhet az elektronikus útdíj rendszerének bevezetése miatt.

Az NFM szerint a makrogazdasági szempontokat figyelembe véve látható, hogy az infláció a visszafogott fogyasztói kereslet, a rezsicsökkentés és az erősödő árfolyam miatt tartósan alacsony szinten maradhat, amelyet az útdíj bevezetése nem veszélyeztet.

A szaktárca értékelése szerint a szűk kereslet miatt a termelők és kereskedők sok esetben nem tudják érvényesíteni a magasabb előállítási költségeket a fogyasztói árakban. Példaként említette a tavalyi gabona-terméseredmények alapján kialakult helyzetet, amikor a pékek jelentős, 20 százalékos kenyér- áremelést tartottak volna szükségesnek. Idén áprilisban azonban a kenyér ára mindössze 1,3 százalékkal volt magasabb, mint 2012 augusztusában, ugyanezen időszak alatt a liszt 12 százalékkal drágult.

A szaktárca számítása szerint a várakozások alapján az e-útdíj felgyorsíthatja a hatékonyság növelését, a rendszerben jelentős tartalékok vannak. Például a költségadatok összehasonlítása szerint a bérfuvarozók akár 30 százalékkal olcsóbban is képesek ellátni egy szállítási feladatot a saját rezsiben szállítóknál.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz-e tojás karácsonykor?

Lesz-e tojás karácsonykor?

A tojástermelők teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni – reagált a Magyar Tojáss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!