A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, amennyiben élelmiszert fogyasztva bekerül a szervezetbe.
A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékeiket három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt értékesítik.
Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrémnél igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanéven forgalmazott valamennyi termékét visszahívták, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.
A rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékeket kizárólag Franciaországban hozták forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük.Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki Franciaországban vásárolt a La Ruche korábban említett három márkanéven forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.
A botulizmusról bővebb információ itt olvasható.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
Forrás: kormany.hu

