Csak biztonságos feltételek mellett lehet ionizáló sugárzással kezelni élelmiszereket

Agro Napló
Szigorú szabályokhoz köti a Vidékfejlesztési Minisztérium az élelmiszerek kezelését ionizált sugárzással. A rendelet megszabja, hogy mely élelmiszereket milyen feltételek mellett, mekkora dózisban lehet ilyen eljárással kezelni.

 

Kizárólag szárított aromás növények, fűszerek és fűszerkeverékek tartoznak ebbe a körbe, más élelmiszerek kezelésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ad ki engedélyt, de csak abban az esetben, ha ezt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jóváhagyja.



Ionizáló sugárzással csak olyan létesítményben lehet élelmiszereket kezelni, amely engedélyt kapott erre az MgSzH-tól. Az eljárás ugyanis speciális és magas szintű szakképesítést igényel. Minden egyes kezelésről nyilvántartást kell vezetni, ez alapján a hivatal a Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül tájékoztatja az Európai Bizottságot.



Az általános jelöléseken túl az érintett termékek csomagolásán, címkéjén vagy másutt jól látható módon fel kell tüntetni a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló sugárzással kezelt” feliratot. Ha a közétkeztetésben – beleértve a vendéglátást is –felhasználnak ilyen élelmiszert, akkor arról tájékoztatni kell a fogyasztókat.



Az ionizáló sugárzással kezelt élelmiszerekre – ha egy uniós tagállamból vagy harmadik országból érkezik hazánkba – mennyiségi megkötés nélkül vonatkoznak a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés előírásai.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?