Hillary Clinton afrikai útja és az USA új mezőgazdasági fejlesztési politikája

Agro Napló
Röviddel Obama elnök ghánai útját követően Hillary Clinton külügyminiszter is afrikai körúton[1] vesz részt 2009. augusztus 3-14-e között, mely Afrika kiemelt szerepét jelzi az amerikai külpolitikában. Clinton augusztus 5-én beszédet mondott a 8. US-Afrikai Szub-Szaharai Kereskedelmi és Gazdasági Együttműködési Fórumon (AGOA Fórum), melynek kiemelt üzenete volt az USA segélyezési politikájában történő hangsúlyváltás.

A külügyminisztert elkísérte Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter - aki Clintonnal és a kenyai mezőgazdasági miniszterrel közös sajtótájékoztatót is tartott a Kenyai Mezőgazdasági Kutató Intézetben (Kenya Agricultural Research Institute - KARI) -, Nita Lowey és Donald Payne kongresszusi képviselők, valamint az USA kereskedelmi képviselője, Ron Kirk is.



A fő amerikai üzenet az alábbiakban foglalható össze:



• Az afrikai mezőgazdaság fejlesztési segélyezése az amerikai külpolitika egyik kiemelt pillére lesz. Az USA segítséget nyújt Afrikának, hogy elegendő élelmiszert termeljen, és ezáltal gazdasági lehetőségeket teremtsen a kontinens számára. A rövid távú élelmiszersegélyekről a hangsúly a hosszabb távú fejlesztések irányába tolódik át. Az amerikai stratégia egyik központi eleme lesz a mezőgazdasághoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a technológia-export (vetőmag, műtrágya) és a fenntarthatóság. Az USA fejlesztési projektek során ország alapú megközelítést fog alkalmazni.



• Clinton az ENSZ közgyűlés margóján egy megbeszélést hív össze, melynek témája a mezőgazdaság és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos globális partnerség előremozdítása.

 

• A kereskedelem fejlesztése és a kereskedelmi akadályok csökkentése - különösen az Afrikán belüli - kiemelkedő fontosságú Afrika gazdasági növekedése szempontjából. Az USA elkötelezett a Dohai Forduló sikeres lezárása iránt.



• Az USA törekedni fog kétoldalú befektetés-ösztönző megállapodások megkötésére az Afrikai országokban. Ennek egyik első példája, hogy 2009. augusztus 5-én hivatalosan is megkezdődtek Mauritiusszal a témában a tárgyalások.



• Amerikai részről a nők helyzetének javítására kiemelt figyelmet fordítanak (lásd AWARD Program - női tudósok támogatása a mezőgazdaság területén).



________________________________________

[1] Kenya, Dél-Afrika, Angola, Kongó, Nigéria, Libéria és Zöld-foki Köztársaság.

 

Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?