A Kanadai Búzatanács (Canadian Wheat Board) évértékelése és a 2009/10-es kilátások

Agro Napló
A Kanadai Búzatanács (Canadian Wheat Board - CWB) a gazdasági év[1]végével sajtótájékoztató keretén belül értékelte a 2008/09-es évet. A 2008/09-es jó termésnek és a kedvező piaci környezetnek köszönhetően a CWB növelte az eladásait az előző gazdasági évhez képest, és a termelőknek visszaosztott profit 6 Mrd kanadai dollárral minden idők második legmagasabb értékét érte el.

 

A nyugat-kanadai búzatermés az elmúlt gazdasági évben körülbelül 2,5 millió tonnával haladta meg az 5 éves átlagot, és a viszonylag gyenge 2007/08-as gazdasági évhez képest 37 %-os növekedést produkált: 25,5 millió tonnával 1996 óta a legjobb teljesítményt jelentette. A 11,2 millió tonnás árpatermés is kimagaslóan jó volt.



A CWB összesen 18,5 millió tonna búzát, durumbúzát és árpát exportált összesen - ebből 13,2 millió tonna búza, 3,6 millió tonna durum, 1,5 millió tonna malátaárpa (ez új rekord) és 200 ezer tonna takarmányárpa -, amely a 1999/2000-es gazdasági év óta a legnagyobb mennyiség, és 1 millió tonnával haladja meg az előző gazdasági év teljesítményét. A CWB a rendelkezésére bocsátott búza 87 %-át exportra szállította. A kiemelkedő exportteljesítményt elősegítette, hogy a CWB növelni tudta az Iránba és Szaúd-Arábiába irányuló kivitelét.

 


 

 

A CWB az elmúlt gazdasági év értékelésével együtt közzétette a második, új gazdasági évre vonatkozó előrejelzéseit is, melyben 600 ezer tonnával lefelé korrigálta júliushoz képest a búza- (ex-durum), 300 ezer tonnával az árpatermésre vonatkozó projekcióját. Ennek elsődleges oka a vegetációs időszakban tapasztalt szárazság és hűvösebb időjárás, valamint a valószínűsíthető gyengébb termésátlag. A nyugati provinciák az előrejelzés szerint 20 %-kal kevesebb búzát takaríthatnak majd be a tavalyi évhez képest. Szakértők szerint a búzatermés átlagosnál nagyobb része - körülbelül 12-15 %-a - fog takarmány minősítés alá esni. A rosszabb termés miatt a CWB exportja is csökkenni fog, az előző évi 18,5 millió tonnához képest a folyó gazdasági évre már csak 15,5 millió tonna kivitelt vetítenek előre.

 

 


 

[1]Kanadában gabonafélék esetén a gazdasági év augusztus 1-jétől július 31-ig tart.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?