2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rövidhírek Kanadából

Agro Napló

Július közepén az EU és Kanada megegyezett a WTO vitarendezési eljárásában 2003 óta folyamatban lévő GMO-ügyben. A megegyezés alapján az EU és Kanada között kétévente konzultációra kerül sor a mezőgazdasági biotechnológia termékek piacrajutása tekintetében (engedélyezési folyamat, kereskedelmi hatások, piacralépési akadályok, a témában hozott új jogszabályok, best practice).

 



A kanadai szövetségi mezőgazdasági miniszter és a provinciák mezőgazdasági miniszterei július közepén tartották éves tanácskozásukat az ontarioi Niagara-on-the Lake-ben. Az ülés egyik kiemelt témája a sertéstartó ágazat helyzete volt. A miniszterek elkötelezték magukat a szoros együttműködésre annak érdekében, hogy az ágazatot fenntarthatóvá és versenyképessé tegyék. A miniszterek döntöttek arról, hogy 2011-re létrehoznak egy országos, kötelező állatazonosító és nyomonkövető rendszert. Kereskedelemfejlesztés terén három kiemelt témakört emeltek ki: a H1N1-el kapcsolatos kereskedelmi korlátozások eltörlését, az amerikai kötelező eredetvédelmi szabályozást (COOL), és a dél-koreai importkorlátozást marhahús tekintetében.

 



Oroszország július 17-ével feloldotta a H1N1-re történő hivatkozással kanadai húsokra korábban bevezetett importkorlátozást.

 



Stockwell Day kereskedelmi miniszter 2009. július 9-én bejelentette, hogy Kanada WTO vitarendezési panel felállítását kéri a Dél-Koreával szemben folyamatban lévő marhahús-ügyben, mivel a konzultációs eljárás keretein belül ez év május 7-én lefolytatott egyeztetés nem vezetett engedményre.

 



2009 júliusától hatályba lépett a Kanada-EFTA szabadkereskedelmi egyezmény, melynek értelmében több jelentős kanadai mezőgazdasági és élelmiszeripari termék - fagyasztott hasábburgonya, sör, repceolaj, durumbúza - vámmentesen vagy csökkentett vámmal juthat be az EFTA piacára.

 



Július végén újabb H1N1 előfordulást erősítettek meg a kanadai hatóságok egy Quebec provinciában található sertésállományban. A vírust sikerült izolálni, emberre és további állományra nem terjedt át.

Dr. Tóth Attila

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?