2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rövidhírek az USA-ból

Agro Napló

A Képviselőház által 266:160 arányban július elején elfogadott 2010-es költségvetés-tervezet alapján 14 %-kal növekedne a belföldi Kiegészítő Táplálkozási Segélyprogramban (Supplemental Nutrition Assistance Program - SNAP, a korábbi Food Stamp Program) felhasználható pénzügyi keret nagysága. Mindez az 123,8 Mrd dolláros mezőgazdasági költségvetés felét teszi ki. Hasonlóképpen 10 %-kal, 7,5 Mrd dollárra emelnék a Nők, Újszülöttek, Gyerekek Speciális Táplálék Kiegészítő Programjára (Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, Children - WIC) fordítható költségvetési előirányzat nagyságát. Az új költségvetés nyertesei közé tartozna az FDA, melynek költségvetését szintén jelentősen - 14 %-kal - növelnék, valamint a nemzetközi élelmiszersegélyezési programok is. A Képviselőház Obama javaslatával ellenében továbbra is megtartja az amerikai élelmiszerek külföldi promócióját szolgáló Piacrajutási Program (Market Access Program- - MAP) finanszírozási szintjét. Figyelemre méltó, hogy a törvényjavaslat fenntartja a kínai csirkehús importjára májusban bevezetett általános tilalmat, mely miatt Kína WTO vitarendező panel felállítását kezdeményezte. Mindezt az amerikai részről blokkolni igyekeztek, mivel a Szenátusban a tilalomnak nincs egyértelmű támogatottsága, tehát a kérdés még nem dőlt el.

 



A Képviselőház július végén másodszori nekifutásra elfogadta a Waxman-javaslatként ismert élelmiszer-ellenőrzési reformtörvényt. A javaslat elfogadásához a farmerszervezetek és Collin Peterson mezőgazdasági bizottsági elnök tiltakozása miatt szükséges volt egyes, az FDA ellenőrzési jogosultságát a farmokra kiterjesztő rendelkezések törlésére. A republikánusok szerint a javaslat azonban így is feleslegesen terheli az állattartókat, és nem alkalmas az élelmiszerbiztonság növelésére sem. A magyar exportőrök szempontjából is fontos rendelkezés, hogy az éves regisztrációs díj összegét 1000 USD-ről 500 USD-re csökkentették.

 



Az Obama elnök által 2009 márciusában létrehozott Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport július elején szállította le helyzetértékelését és javaslatait az elnöknek. A Munkacsoportot Kathleen Sibelius egészségügyi és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter közösen elnökli. A jelentés szerint a legfontosabb prioritás, hogy az élelmiszerbiztonsági politika a jövőben a megelőzésre helyezze a hangsúlyt. Ehhez szigorú standardok, és erős ellenőrzési jogosítványok szükségeltetnek. A hatékony élelmiszerellenőrzés alapfeltételei a korszerű adatbázisok. Az élelmiszerhez köthető megbetegedéseket szükséges a lehető leggyorsabban lokalizálni és megállítani, ezért az anyag egy megfelelő nyomonkövetési rendszert kiépítését javasolja.

 



2009. július 12-től az EU 23-41 EUR/100 kg mértékű dömpingvámot alkalmaz amerikai biodízel importja esetén.

 



Az US Export Import Bank július közepén nyilvánosságra hozta, hogy megújuló energia, víz és nukleáris projektekhez kapcsolódó amerikai exportügyletek hitelezéséhez kapcsolódó kölcsönök lejárati idejét az OECD által elfogadott maximális időtartamra, 18 hónapra meghosszabbítja. A változtatás 2013-ig lesz hatályban.

 



Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter 2009. július 31-én bejelentette, hogy a tejágazat megsegítése érdekében összességében 243 millió dollárral emelik meg a Tejtermék Ártámogatási Program (Dairy Product Price Support Program - DPPSP) keretét, melynek következtében emelkedik az egységre jutó ártámogatás (felvásárlási ár).



Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?