2024. október 22. kedd Elõd
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.19. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.19. szerda

agrarszektor.hu
Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.06.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.06.19.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.06.19.) napon.

2024.06.19. szerda: Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik.

A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.
Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre. Figyeljünk a folyadékpótlásra! Továbbá egyre erősebb az UV sugárzás, ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Fontos a világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, és a megfelelő faktorszámú naptej használata.

A következő napon várható időjárás

2024.06.20 csütörtök: Sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel, majd egyre több, egyre vastagabb fátyolfelhőzettel. Csapadék általában nem valószínű, de nyugaton és északkeleten nem kizárt egy-egy futó zápor. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 26, 36 fokot mérhetünk, északkeleten az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel.

Friss híreink:

200 milliárd keresi gazdáját - a nagyvállalatok ráugranak a lehetőségre

Míg a kevésbé stabil, a tavalyi év nehézségei által megtépázott élelmiszeripari cégek kétszer is meggondolják, hogy éljenek-e a most megnyíló pályázati lehetőségekkel, addig a tőkeerősebb, jobb állóképességű, nem utolsósorban nagyobb cégek szinte mindannyian ráugranak a lehetőségre. Az igazán nagyoknak vonzó csomag talán nem is véletlen: ők azok, akikről el lehet hinni, hogy a banki finanszírozás bevonását megoldják és sikerrel meg tudnak valósítani nagyszabású beruházásokat, ráadásul az irányító hatóság vélhetően el akarta kerülni azt is, hogy néhány hónapja létrejött, nullás cégek pályázatai zavarják meg a lebonyolítást. A tét 200 milliárd forint, ebből 150 jut a nagyokra, akik egy projektre akár 5 milliárdot is kaphatnak. Információink szerint ők nem is szeretnének lemaradni, várhatóan ebben a körben túljelentkezés lesz a megnyíló forrásokért.

Tudhatnak valamit a szlovén termelők: nagyon pörög ez az ágazat

Szlovénia nem a mezőgazdaságáról híres, csak a népesség 6%-a él meg belőle. Az ország területének körülbelül 15%-a áll művelés alatt, viszont a lakosság élelmiszerigényének 84%-a belföldről elégíthető ki. Ugyanakkor bizonyos dolgok mellett nem mehetünk el szó nélkül: ilyen például a borágazatuk. Beszédes adat például, hogy a bortermelés mintegy 70 százaléka minőségi bor. A világ legöregebb ismert szőlőtőkéje is itt található, így még egy rekorddal is büszkélkedhet az ország. Főként olaszrizling, chardonnay, tramini, sauvingon blanc, pinot blanc és furmint kerül a palackokba.

Bejöhet a gazdák számítása? Ezzel a növénnyel nagyot lehet szakítani idén

Továbbra is erős a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, a tavalyi évhez képest minimálisan, 2 százalékkal csökkent csak a növény vetésterülete, amely a szakértők előzetes becslésénél végül jóval nagyobb lett. Az állományok mostanra csillagbimbós állapotban vannak, és egyelőre a károsítókkal se volt komolyabb baja a termelőknek. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint idáig minden rendben ment, és ha a szezon végéig kitart a kedvező időjárás, 2024 még akár jó éve is lehet a napraforgónak Magyarországon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elképesztő, milyen lakásokban él a fővárosi elit: ezért fizetnek 3 milliót négyzetméterenként

Történelmi rekordra ért az új építésű lakások ára  Budapesten, jelenleg négyzetméterenként 1 millió 564 ezer forintot kell kicsengetnie annak, aki a fővárosban venne új otthont magának. A legdurvább emelkedés a budai oldalon volt tapasztalható az elmúlt negyedévben, ahol már a 2 millió forintot közelíti a fajlagos átlagár. A városrészek szerinti bontásban pedig jól látható, hogy már akadnak olyan kerületek, amelyekben a 3 millió forintot nyalogatja alulról az átlagos négyzetméterár.

Te hallottál már erről? Sokszázezer magyar nyugdíjasnak jár ez az életmentő szolgáltatás, ráadásul ingyen

A Gondosóra program egy életmentő szolgáltatás az idősek számára, amely Magyarország Kormánya által indított, ingyenesen igénybe vehető és havidíjmentes. Felkerestük a sajtóosztályt, hogy jobban megismerjük a programot, és válaszokat kapjunk arra, hogyan működik a jelzőkészülékes segítségnyújtás, milyen helyzetekben valósul meg, és mennyire terjedt el vidéken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?