2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja
Állattenyésztési Termékdíjak 2024

Állattenyésztési Termékdíjak 2024 (x)

PR
A korábbi években megszokott 20 körüli pályázathoz képest idén kicsit kevesebb, összesen 15 érkezett. A pályázatokat három kategóriába csoportosítottuk: takarmányozás (1), tartástechnológia (2) és állategészségügy, szaporodásbiológia (3).

Dr. Gyuricza Csaba a termékdíj pályázatok fővédnöke. A zsűri tagjai Dr Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója, aki egyben a zsűri elnöke, Dr Sallai László a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának főiskolai docense, továbbá Dr Annaházi László az Anipharma Kft ügyvezető igazgatója.

A zsűri egy nagydíjat, három I. és II. díjat, továbbá négy III. díjat adott. Kiemelt bírálati szempontok voltak a hazai eredet (cég tulajdonosi háttere, az ötlet, az eljárás, a gyártás), az újdonság, aktualitás, innováció, tudományos vizsgálatok és referenciák.

Nagydíj: Zilda Tejüzem – Makrom Kft – Embrió Kft – MTKI Kft: A2A2 tejtermékek előállítása komplex rendszerben.

Indoklás: Pályázatuk formai és tartalmi szempontból is messze kiemelkedik mind közül. Négy tisztán magyar hátterű vállalkozás példaértékű, több innovációt tartalmazó, hozzáadott értéket teremtő együttműködésének gyümölcse ez a pályázat és persze a termékek. Nem először indultak az A2A2 tejtermékekkel a termékdíj pályázaton. Azóta sokat fejlődtek, előre léptek, megfogadták a korábbi javaslatainkat. Az A2A2 tejből készült termékeik széleskörű együttműködés, jelentős tudományos háttérmunka, magyar szaktudás eredménye, ami hozzájárul a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához.

Takarmányozás:

1. díj: UBM Feed Zrt. – Naposkori gél és brojler prestarter együttes hatása

2. díj: Bábolna Takarmány Kft. – Alternatív takarmányozással a fenntartható és környezetbarát pecsenyekacsa előállításért

3. díj: Agrifirm Zrt. – C-vita: hatékony megoldás sertések Streptococcus megbetegedésének megelőzésére és kocák föcstej minőségének javítására

Indoklás: Az 1. és 2. helyezett pályázatai kiemelkednek a mezőnyből. Többek között előnyük a hazai tulajdonosi háttér és fejlesztés, a vizsgálatok bemutatása és a referenciák.

1. díjas: Az UBM terméke mellett szólt a két saját szabadalom (maga a bioaktív anyagokat tartalmazó gél és az adagoló készülék), továbbá, hogy az eljárás alkalmazásával nagyobb gazdasági haszon érhető el. A naposkori gél és a brojler prestarter együttes alkalmazása jobb súlygyarapodást, kisebb elhullást és homogénebb állományt eredményez.

2. díjas: A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft egy fenntarthatóbb pecsenyekacsa nevelési takarmányozást dolgozott ki, amelyben a nagy ökológiai lábnyommal rendelkező szójadarát extrahált repcedarával és DDGS-sel, a kukoricát cirokkal helyettesítik. Az emészthetőséget fitáz enzim kiegészítéssel javították, aminek hatására kevesebb Ca és P hozzáadásával lehet felnevelni a kacsákat. A nyersfehérje tartalmat NIR vizsgálatokkal ellenőrzik, amivel sokkal pontosabban beállítható ez a fontos mutató és csökkenthető a felvett, illetve az űritett N mennyisége.

3. díjas: A holland tulajdonban lévő Agrifirm C-vita takarmánykiegészítő terméke közepes szénláncú zsírsavak elegye, amely Gram+ baktericid (baktérium ölő) hatása révén alkalmas a malacoknak és kocáknak ízületi-, illetve tüdőgyulladást és szívelégtelenséget okozó Streptococcus suis fertőzés megelőzésére, illetve csökkentésére. Prevenciós céllal 1, terápiásan 2 ezrelékben kell a takarmányhoz keverni (1 ill. 2kg/tonna).

Állategészségügy, szaporodásbiológia:

1. díj: Alpha-Vet Kft. – E vény: antibiotikum online rendelés és E nyilvántartás

2. díj: Panadditív Kft. – Pana Flush termékcsalád magyar fejlesztésű hatékony tisztítószer termékcsalád

3. díj: DeLaval Kft. – DeLaval Plus BA Viselkedéselemző rendszer

Indoklás:

Az 1. díjas Alpha-Vet Kft. mellett szóló érvek, hogy az antibiotikum online rendelést és nyilvántartást lehetővé tevő E-vény szolgáltatás magyar ötlet, hazai megvalósítással, ami az antibiotikum felhasználás 2022-től bevezetett új szabályozása miatt nagyon aktuális és széleskörű a felhasználási lehetősége.

 A 2. díjas magyar tulajdonosi hátterű Panadditív Kft saját fejlesztése a Pana Flush termékcsalád. Ami egyedivé teszi ezeket a termékeket, hogy kifejezetten a (hazai) állattartó telepekre fejlesztették ki őket úgy, hogy a lehető legjobb hatékonyság mellet, a lehető legkisebb környezetterhelésük legyen.

3. díjat kapott a DeLaval Kft Plus BA viselkedéselemző rendszere. A cég a robotfejésben az elmúlt 20 évben talán a legtöbb szaktudást halmozta fel. Erre és a Deep Blue mesterséges intelligencia adatgyűjtő és elemző képességére alapozta a legújabb technológiáját, aminek segítségével még pontosabban lehet a tehenek tejtermelését, egészségi, szaporodásbiológia állapotát, helyzetét, viselkedését nyomonkövetni és szükség esetén beavatkozni.

Tartástechnológia:

1. díj: Barcomp Kft. (Bonafarm) – Baromfiállományok valós idejű testsúlymérése mesterséges intelligencia segítségével

2. díj: DSM Nutritional Products Hungary Kft. – Sustell: környezeti lábnyom számítása és tervezése állattartó gazdaságokban és takarmánykeverőkben

3. díj: Agrifirm Zrt. – Start+ koncepció előnyei a malacok választáskori takarmányozásában

3. díj: Altherm Kft. – CO2 mentes megújuló energia állattartó telepeknek és feldolgozóknak

Indoklás: 

1.díjas: A Bonafarm Csoporthoz tartozó Barcomp Kft és az angol nevű, de két magyar egyetemi oktató (Alexy Márta és Szabó Sándor) által tavaly megalapított Birdwatcher Zrt együttműködésével kidolgozott tartástechnológia. A rendszer lényege, hogy mérlegelés nélküli, valós idejű testsúly meghatározást és viselkedés megfigyelést tesz lehetővé mesterséges intelligencia segítségével mélyalmos brojler hízlalás során. A ChickCheck nevet viselő innováció egy olyan precíziós technológia, ami egyedülálló nemcsak hazánkban, de talán a világban is. Segítségével kézimunkaerőt takarítunk meg. Állatjólléti szempontból előnyösebb tartástechnológia, amivel hatékonyabbá válik brojler hízlalás.

A 2. díjas DSM Nutritional Products Hungary Kft. egy hazánkban eddig még nem alkalmazott, de egyre nagyobb jelentőséggel bíró innovatív szolgáltatása lett, amely alkalmas az állattartási technológiák környezeti fenntarthatóságának komplex mérésére és javaslatok megfogalmazásával az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére. 

A 3. díjas holland Agrifirm Zrt malactápjainak újdonsága a prebiotikumok csoportjához tartozó galakto oligoszacharid izolálása és alkalmazása malac prestarter és starter tápokban. Ez a prebiotikum serkenti a jótékony bélflórát és így jó hatással van a malacok immunrendszerére.

A másik 3. díjas egy magyar cég, az Altherm Kft., amely a biomassza alapú energiatermelést lehetővé tevő kazánok gyártásában és értékesítésében piacvezető hazánkban. Komplex megoldást nyújtanak a teljesen automatizált megújuló energiatermelésre alkalmas, többféle tüzelőanyag típussal üzemelő kazánjaikkal.

(x)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?