2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Alig van szép petrezselyem ezeken a piacokon: meg is kérik az árát rendesen

Alig van szép petrezselyem ezeken a piacokon: meg is kérik az árát rendesen

agrarszektor.hu
Áprilisban ismét drágulni kezdett a petrezselyem a lengyel nagybani piacokon. A május elejére várt áremelkedés egy kicsit hamarabb következett be, ami nem csoda, mivel már most nagyon kevés a szép áru a piacokon.

A viszonylag lanyha kereslettel és az ötéves átlagot ugyan meghaladó, de nem különösen magas árakkal jellemezhető február-márciusi időszak után április elején emelkedni kezdett a petrezselyem ára a lengyel nagybani piacokon - írta meg a FruitVeB. Egyesek máris azon spekulálnak, hogy ismét rekordközeli árak alakulnak majd ki, amit valamelyest alátámaszt az az érv, hogy nagyon kevés a jó minőségű, valóban szép áru, ráadásul a petrezselyem a lengyel elemzők szerint egy olyan speciális zöldség, amelyet hiány esetén nincs honnan importálni.

Egyelőre azonban a márciusi árszint és az áralakulás dinamikája nem utal arra, hogy megismétlődne a 2019-es, rekord árakat hozó forgatókönyv. A mosott, zsákos kiszerelésű gyökérpetrezselyem nagybani ára jelenleg 6-7 PLN/kg (550-640 Ft/kg) között alakul, a nem tisztított áruért pedig 4-5 PLN/kg (365-460 Ft/kg) árat kérnek a kereskedők: ez még mindig bő 25%-kal, majdnem 2 zlotyval marad el a 2019-es árcsúcstól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!