2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.16. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.16. kedd

agrarszektor.hu
Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.04.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.04.16.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.04.16.) napon.

2024.04.16. kedd: Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, a délkeleti határvidéken esetleg egy-egy zivatar is valószínű, másutt többfelé esőre kell számítani. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Késő este 5, 10 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A nyáriasan meleg időnek egy markáns hidegfront vet véget, emiatt a hidegfrontra érzékenyeknél többek között fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a szervezet görcskészsége erősödhet, illetve fokozódhatnak még az ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

A következő napon várható időjárás

2024.04.17 szerda: Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan előfordul eső, záporeső, helyenként zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik. A maximum többnyire 12 és 17 fok között várható.

Friss híreink:

Sokan már meg sem művelik a villányi és tokaji szőlőket

Sorra tűnnek fel az ország legkülönfélébb borvidékein a megműveletlen szőlők, amelyekből érezhetően több van, mint a korábbi években. A jelenség mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező villányi és tokaji szőlőket is elérte. A termelők rezignáltságának hátterében a hosszú évek óta rendkívül alacsony szőlőfelvásárlási árak állnak, amelyekből szinte képtelenség nyereségesre kihozni a gazdálkodást. A megoldásra nincs sok idő, az elhanyagolatlan szőlő ugyanis 2-3 év alatt tönkremegy, azt olyan költségek mellett lehet csak rendbehozni, hogy még az újratelepítés is járhatóbbnak tűnik. Márpedig hosszabb távon sem látszik, hogy mi hozhatna változást: a fogyasztói szokások változása, a csökkenő kereslet és a nyomott árú exportértékesítés miatt a borászok sincsenek abban a helyzetben, hogy többet fizessenek a szőlőért, arra pedig gondolni sem mernek, hogy megvegyék és műveljék a mostoha sorsra jutott dűlőket.

Megtudtuk: kaotikus évre számítanak a magyar méhészek

Nem sok jót várnak az idei évtől a magyar méhészek. Az előző év végén a sokáig tartó és meleg őszre jött egy enyhe és csapadékos tél, ami megviselte a méhcsaládokat. A szakemberek szerint idén lényegében már januárban elkezdődött a méhészeti szezon, a korán berobbanó tavasz pedig olyan körülményeket teremtett, hogy olyat még az évtizedek óta a szakmában dolgozó veteránok se láttak. Az Agrárszektornak nyilatkozó méhészek szerint még nem lehet látni, hogy milyen lesz ez az év az ágazatban, az viszont már most biztosra vehető, hogy repcemézből kevés lesz, és az akácméz mennyisége is kérdéses. Tetézi a gondokat, hogy nincs, vagy csak alig van felvásárlás, és a felvásárlói árak továbbra mélyen az önköltségi szint alatt vannak.

Gondok lehetnek a magyar szőlővel: ezek a termelők nagyot bukhatnak

Ahogy a korábbi években is már megszokhattuk, idén is gondot okoznak az időjárási anomáliák a kertészetekben, elég, ha a késői fagyra, felhőszakadásokra, korai nagy felmelegedésekre gondolunk. Nincs ez másképp a szőlészetekben sem. Mindemellett a gazdálkodóknak az egyre nagyobb károsító hatások ellen is küzdeni kell, ezzel megnehezítve a verejtékes munkát.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Vége a bliccelés aranykorának Magyarországon: gyűlnek a viharfelhők, erre készül a BKK, MÁV

Sok tízezer magyar blicceli el a jegyvásárlást, ha tömegközlekedésről van szó. Azonban a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakpszichológus szerint ezek az emberek nem mind egyformák, legalábbis a motivációik között van különbség. Ez pedig fontos, főleg a lehetséges megoldások kialakításának a fényében. A technika fejlődése segítségek a cégeknek, akik ezzel együtt is milliárdos követelésen ülnek, azokat próbálják kezelni. Megvizsgáltuk a BKK és MÁV idevágó számait, és szakértővel is beszélgettünk a témáról.

Megjelent a rettegett japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog itthon: iszonyatos kórt terjeszthetnek

A korábbiakhoz képest már jóval hamarabb elkezdődött Magyarországon a szúnyogszezon. Sokkal korábban, már februárban találkozhatunk szúnyogokkal, akik várhatóan egészen október végéig velünk maradnak. A szakértők szerint ez több szempontból is aggasztó, hiszen az újonnan megjelenő fajok számos, eddig ismeretlen veszélyt jelenthetnek számunkra. Dr. Kurucz Kornélia a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy idén kimondottan enyhe telünk volt, és már februárban 10 fok fölötti hőmérsékletet mérhettünk, ami lehetővé tette a szúnyogok számára, hogy a szokásosnál korábban megkezdjék fejlődési ciklusukat. A Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője lapunknak beszélt arról is, hogy hány idegen fajt tartanak számon idehaza, de szóba került az is, hogy milyen betegséget hordoznak ezek a fajok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!