2024. április 23. kedd Béla
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.03. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.03. szerda

agrarszektor.hu
A nap első felében fátyolfelhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül, majd délután délnyugat felől beborul az ég, és késő este néhol kisebb eső már előfordulhat - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.04.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.04.03.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.04.03.) napon.

2024.04.03. szerda: A nap első felében fátyolfelhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül, majd délután délnyugat felől beborul az ég, és késő este néhol kisebb eső már előfordulhat. A nyugati, délnyugati szelet többfelé kísérik erős, helyenként viharos lökések.

A hőmérséklet délután 16 és 21, késő este 11, 16 fok között várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás terheli az arra érzékenyeket. A fejfájás, migrén mellett a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, tartós álmosságérzés léphet fel. Továbbá a szervezet görcskészsége erősödik, az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok, a felső légúti megbetegedések is gyakrabban jelentkezhetnek.

A következő napon várható időjárás

2024.04.04 csütörtök: Éjjel erősen, napközben változóan felhős időre számíthatunk, általában többórás, északkeleten kevesebb napsütéssel. Az esti órákban vastagabb, összefüggőbb felhőzet érkezhet. Elszórtan előfordul eső, zápor, nagyobb eséllyel északon, északkeleten. A nyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 6, 12, délután 18, 23 fok várható, délen mérhetik a magasabb értékeket.

Friss híreink:

Sáska és tücsök lehet rengeteg élelmiszerben: tényleg ezt etetnék velünk?

Magyarországon egyelőre rengetegen ódzkodnak attól a gondolattól, hogy egyre nagyobb teret nyerhetnek a rovarfehérjék, pedig a vállalkozások többsége a takarmány célú rovartenyésztésre fókuszál, ugyanakkor akadnak olyanok is, akiknek az élelmiszeripari fehérjegyártás a szakterületük. Az Európai Unióban a rovarok, vagy azok részeinek felhasználásával készített élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre: a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, a házi tücsök, valamint az alombogár lárvája.

A húsvét és a ramadán is segített a hazai bárányexporton

Idén szerencsés csillagállás alakult ki a bárányexport piacán, hiszen a március végi húsvét és a jelenleg is tartó, április 9-én véget érő ramadán együttes hatása fokozott keresletet jelentett a juhtartók számára. A keresztény hagyományok miatt régóta nagy vevőnek számító Olaszország mellé az utóbbi években csatlakozó európai muszlim népesség együttes igényei eddig nem látott magas szintre tornázták fel a bárány árát, az élőállat-árak 25-30 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban. A jó piaci helyzetet azonban a még 2022-ből adódó takarmányozási problémák és az ennek nyomán bennragadt, kis súlyú bárányok nagy aránya miatt nem minden szereplő tudta kihasználni, akik ráadásul a mindmáig elmaradt támogatás-kifizetések miatt sok esetben cash-flow problémákkal is küszködnek. Az ágazat hosszútávú problémái sem múltak el: a munkaerőhiány, a generációváltás gondja, és a megoldatlan fejlesztések beárnyékolják az idei ünnepi szezon jó híreit is.

Kiderült a csúf igazság: ezért drága sok élelmiszer a magyar boltokban

Külföldön szinte minden olcsóbb, mint itthon, különösen az élelmiszerek. Ezt az állítást már számos helyen hallhattuk és olvashattuk. Legalább ennyi cikk is készült már arról, hogy a tejtermékektől kezdve, a téliszalámin át, egészen a zöldségekig nekünk, magyaroknak jelentősen többet kell fizetnünk a boltokban, mint külföldön. Ugyanakkor ez az állítás nem teljesen fedi a valóságot. Alábbi cikkünkben megpróbáltunk utánajárni az igazságnak, illetve annak is, hogy vajon mi az, amiben a magyar élelmiszeriparnak fejlődnie kellene ahhoz, hogy ténylegesen felvegye a kesztyűt más országokkal.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

A bűn éve Magyarországon: fél évtizede nem történt ilyen, régen volt ennyi csalás, lopás, mint most

Bár több súlyosabb bűncselekmény száma csökkent 2022-2023 között Magyarországon, a csalások és lopások száma annyira kilőtt, hogy összességében 2018 óta nem történt annyira sok bűntett az országban, mint a tavalyi évben. Igaz ez mindannak ellenében, hogy az emberölések, az emberölési kísérletek, a közúti balesetek okozása, de még az orgazdaság is jelentősen visszaesett. A KSH a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség adatai alapján néhány napja közölte a 2023-ra vonatkozó országos statisztikákat, ezeket mutatjuk most be.

Elképesztő, milyen pókokat rejtenek a kertek, lakások: most kiderül, kell-e félnünk tőlük

Kertben, mezőkön, erdőkben, de akár még a lakásban is találkozhatunk pókokkal. Sokan persze elsőre ítélnek, félnek tőlük és mindent megtesznek, hogy távol tartsák őket. Nem is gondolnánk, de pókok nélkül könnyen ellepnének minket a különböző bogarak, rovarok, így viszont hatalmas hasznot hoznak számunkra. De mennyire kell félni a pókoktól? Melyikük csíp? Mennyire veszélyesek egyáltalán? A HelloVidék segítségére Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője volt. Vele jártuk körbe a témát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!