A MISERAN FLEXX-hatás felpörgetve  a varázsló csomagjában

A MISERAN FLEXX-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában (x)

PR
A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: 15–20 évvel ezelőtt még új hatóanyagok bevezetésétől volt hangos a piac. Ehhez képest az utóbbi években növekvő mértékben szembesülünk a hatóanyagok kivonásával, illetve a meglévők felhasználásának korlátozásával. Elég, ha csak a legutóbbi, terbutilazint érintő szabályozásra gondolunk, melyet a sorban hamarosan újabb hatóanyagok fognak követni.

Ilyen körülmények között kell megfelelni a termelők elvárásainak, akik a 15–20 évvel ezelőtt megszokott hatékonyságot szeretnék viszontlátni az új készítményekben is. Ezért próbálkoznak a fejlesztők a meglévő hatóanyagok újszerű kombinációival, de a Sumi Agro Hungary Kft. ehhez képest is forradalmian új, egyedi megoldást kínál a kukoricatermesztők számára. A 2024-ben forgalomba kerülő MISERAN FLEXX technológiai csomag nemcsak az engedélyezett hatóanyagok újszerű kombinációját jelenti, hanem egyúttal új hatóanyagot is hoz ebbe a szegmensbe: a klomazont.

A MISERAN FLEXX csomag elemei közül az új hatóanyagot az ISERAN nevű, új készítmény tartalmazza. Az ISERAN egyik hatóanyaga a jól ismert mezotrion, kiegészítő partnere pedig a kukoricában új hatóanyagként debütáló klomazon. De miért éppen a klomazon?

Egyrészt azért, mert új hatásmechanizmust hoz ebbe a szegmensbe, ezáltal csökkenti a herbicidrezisztencia kialakulásának veszélyét. Karotinoid bioszintézis gátló hatóanyagként a klorofill pusztulását okozza a gyomnövényekben, melyek először kife­hérednek, majd elpusztulnak. A klomazonra a selyemmályva az egyik legérzékenyebb gyomfaj, de kombinációs partnerként erősíti, „felpörgeti” a kombinációs partnerek magról kelő egyszikűek (kakaslábfű, muhar- és köles fajok, magról kelő fenyércirok) és kétszikűek (libatop fajok, keserűfű fajok, disznóparéj fajok, parlagfű) elleni hatékonyságát talajon és levélen keresztül egyaránt. A klomazon szerepe az eredményesebb talajhatás kifejtésében is fontos. A klomazon ugyanis már alacsonyabb mennyiségű bemosó csapadék (5–7 mm) mellett is hatékony a spektrumába tartozó gyomnövények ellen, ezért szárazabb tavaszon is alapozhatunk a készítményre.

Az ISERAN két hatóanyagának köszönhetően tehát talaj- és levélherbicidként egyaránt kiváló megoldást nyújt pre- és korai posztemergensen alkalmazva, a kukorica legfeljebb 3 leveles állapotáig. Mivel a készítmény elsősorban magról kelő kétszikűek ellen hatékony, az egyszikűek ellen kiegészítésre szorul. Ezért a MISERAN FLEXX csomagban az ISERAN-t egy igazi varázsló segíti: a MERLIN FLEXX.

A MERLIN FLEXX jól ismert készítmény a kukoricatermesztők körében. Hatóanyaga, az izoxaflutol évtizedek óta meghatározó jelentőségű a kukorica gyom­irtásában. Markáns hatással bír a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomfaj ellen, megújuló talajhatása pedig legendás. A megfelelő talajhatás kifejtéséhez szüksége van 10–15 mm bemosó csapadékra, majd az ezt követő újabb csapadékok még heteken keresztül tudják újra aktiválni a hatóanyagot. Ez teszi az egyik leghosszabb talajhatással, „visszanyúló hatással” bíró készítménnyé a MERLIN FLEXX-t. A biztonságos használatot pedig az egyedi széfener technológia teszi lehetővé: a készítményben levő ciproszulfamid megóvja a kukoricát a hatóanyag okozta károsodástól.

A MISERAN FLEXX csomagban tehát összesen két készítmény három hatóanyaga biztosítja a kiváló teljesítményt, melyek kiegészítő és szinergista hatásuk révén egyaránt erősítik, „felpörgetik” egymás hatását. Ez teszi lehetővé, hogy a csomagban a készítmények az engedélyezett alacsonyabb dózisban is teljesértékűen, eredményesen működnek (ISERAN 0,66 l/ha + MERLIN FLEXX 0,33 l/ha). A szinergizmus talajon és levélen keresztüli hatásban egyaránt jelentkezik: az egyes készítmények hiányosságait a kombinációs partnerek kitűnően orvosolják (1. táblázat). A csomag hatásspektruma igen széles, de kiemelhetjük, hogy néhány, más hatóanyaggal nehezen irtható gyomnövénnyel (pl. köles vagy keserűfű-félék) erősen fertőzött területen az egyik legjobb megoldás a MISERAN FLEXX. A csomag elsősorban a magról kelő gyomok ellen hatékony, de a már kihajtott mezei acat tövek ellen is markáns perzselő hatást tapasztaltunk. Az évelő fenyércirok növényeken hosszan tartó kifehéredés figyelhető meg, azok fejlődésükben jó ideig visszamaradnak.

A MISERAN FLEXX csomag másik nagy előnye, hogy változékony csapadékviszonyok mellett is hatékony. A klomazonnak, ahogyan említettük, kevesebb bemosó csapadék is elegendő. A mezotrion és az izoxaflutol 10–15 mm csapadéknál fejti ki hatását, de újabb csapadékok hatására az izoxaflutol révén a kombináció még sok héten keresztül biztosít megújuló hatást a gyomok ellen, ezáltal téve gyommentessé az állományt a teljes tenyészidőszakra.

Kezeletlen kontrollKezeletlen kontroll
Miseran FlexxMiseran Flexx

A MISERAN FLEXX csomag harmadik nagy előnye, hogy a kombináció terbutilazin-mentes, ezért azokon a területeken is használhatjuk, ahol a vetésforgó miatt fokozottan kell figyelemmel lenni a terbutilazin hatóanyagot érintő korlátozásokra.

A csomag 4 liter ISERAN-t és 2 liter MERLIN FLEXX-t tartalmaz, mely így összesen 6 hektárra elegendő. Kijuttatható preemergensen, illetve korai posztemergensen, a kukorica 3 leveles állapotáig. A gyakorlatban klasszikus korai posztemergens kijuttatást ajánlunk, a kétszikű gyomok 2–4, az egyszikűek 1–3 leveles állapotáig, elsősorban magról kelő gyomokkal fertőzött területeken.

A csomag alkotóelemei önállóan is forgalomba kerülnek, így amennyiben a gyomviszonyok lehetővé teszik, a MERLIN FLEXX akár önállóan is alkalmazható, vagy egyedi döntés alapján kombinálható, pl. erős mezei acat fertőzés esetén MINERVE-el (dikamba). Emellett ne feledjük, hogy a MERLIN FLEXX mák gyomirtására is használható.

Az önállóan megvásárolt ISERAN-t 1 l/ha dózisban célszerű kijuttatni és az egyszikű gyomok elleni megfelelő hatékonyság elérése érdekében mindenképpen szükséges kombinációs partner alkalmazása. A gyomok kelése előtt dimetanamid-p (pl. Click combi) vagy petoxamid hatóanyagú készítmények használatát javasoljuk. A már kikelt magról kelő, illetve évelő egyszikűek jelenléte esetén valamelyik nikoszulfuron hatóanyagú készítmény a legmegfelelőbb kombinációs partner.

Gáspár Gergely területi képviselő, Sumi Agro Hungary Kft.

(x)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!