Rengeteg termelőt érint ez az adózási szabály: sokan nem is tudnak róla

Rengeteg termelőt érint ez az adózási szabály: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
A különleges jogállású mezőgazdasági tevékenységet folytató, kompenzációs rendszert alkalmazni kívánó adóalanynak egyéb adózási módot is szükséges megjelölnie az adóhatósághoz történő bejelentkezéskor azokra az ügyletekre tekintettel, amikor a kompenzációs rendszer alkalmazására a jogszabályi feltételek hiánya miatt nincs lehetőség. A kompenzációs rendszer mellett választható az alanyi adómentes (ha az adott naptári évben az összes termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás fejében megtérített, vagy megtérítendő ellenérték összege nem haladja meg a 12 millió forintot, nem számítandó be a kompenzációs felárra jogosító ügyletek ellenértéke), vagy éppen az általános szabályok szerinti áfa státusz.

A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok a kompenzációs rendszer alkalmazása mellett jellemzően alanyi adómentességet választanak az általános forgalmi adó rendszerében. Az említett gazdálkodói körnek különös figyelemmel kell lennie a vállalkozásban tárgyi eszközként használt termék értékesítése esetén, ugyanis ezen értékesítések kívül esnek mind a kompenzációs felárra jogosító, mind az alanyi adómentes minőségben végezhető ügyletek köréből - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 193. § (1) bekezdés a) pontja értelmében az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a vállalkozásában tárgyi eszközként használt termék értékesítése esetén, amiből következően ezen ügylet tekintetében adófizetési kötelezettség terheli. Az Áfa tv. 199. §-a alapján a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany e tevékenysége körében előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult. Ebből adódóan a mezőgazdasági tevékenység folytatásához kapcsolódó tárgyi eszközök, így a mezőgazdasági tevékenységhez beszerzett gépek - tekintetében figyelemmel kell lenni az Áfa tv. 135. §-a szerinti korrekcióra.

A beszerzéstől számított 60 hónapon belüli eladás esetén (figyelési időn belül) utólagosan levonható válik a beszerzéskor vissza nem igényelt áfa időarányos része a fizetendő áfából (a levont adó összege nem haladhatja meg az értékesítéskor fizetendő adó összegét). Fontos megjegyezni továbbá, hogy tárgyi eszköz értékesítése esetén a korrekciót kizárólag a figyelési időn belüli értékesítésnél lehet elvégezni, a figyelési időn túli értékesítésnél nincs pótlólagos adólevonás lehetőség. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?