2024. április 28. vasárnap Valéria
Őrület, ami a hollandoknál zajlik: ennyiért árulják most a spárgát

Őrület, ami a hollandoknál zajlik: ennyiért árulják most a spárgát

agrarszektor.hu
Igen magas áron, de február 15-én megjelentek az első spárga tételek a holland árverési csarnokokban. 2024-ben fontos szabályozási változás lépett életbe a németeknél: az országban forgalmazható spárga maximális hossza 22 centiméterről 24 centiméterre nőtt.

Február 15-én kis tételekben megjelent a spárga Hollandia nagy árverési csarnokaiban. A legkorábbi üvegházi spárgáért 20 euró/kg körüli árat kértek, ezért elsősorban a felső szegmensben működő vendéglátóhelyek és zöldség-gyümölcs szaküzletek vásároltak belőle - írta meg a FruitVeB.

Hollandiában várhatóan húsvét körül kezdődik csak meg az igazi szezon, ami az idei évben március 31-ére és április 1-jére esik. Ez a spárga szempontjából kifejezetten korai dátum, különös tekintettel arra, hogy a csapadékos időjárás miatt egyelőre nagy kérdés, hogy a takarásos szabadföldi termesztésben mennyit sikerül betakarítani - bőven vannak olyan termesztők, akik még az alagutakat sem állították fel. Így várható, hogy nem lesz elég spárga március végén, ez pedig az árak emelkedését hozhatja magával - hacsak addig az időjárás kegyes nem lesz a termesztőkhöz, és egy hosszabb meleg, napos időszak előbbre hozza az érést.

Február 19-én a ZON gyümölcs- és zöldségpiacon a vásárlók még 24,90 eurót fizettek kilónként az AA Extra White kategóriájú áruért, majd ezt követően az ár fokozatosan 21,50 euróra csökkent február 22-ére. Az AA I. osztály esetében az ár ezen a héten 19,10 és 21,20 euró között mozgott. A The Greenery-nél spárga még nem kerül árverésre, a BelOrtánál pedig az AA osztályú spárga szállítása február 14-én kezdődött 26,33 eurós áron - ezen a héten az ár 18,47 és 19,83 euró között alakult.

A német spárgánál mostantól 24 centiméter a maximális hosszúság

Az idei év egy fontos szabályozási változást is hoz: a Németországban forgalmazható spárga maximális hossza 22 centiméterről 24 centiméterre nő. A német spárga- és bogyósgyümölcs-termelők egyesülete (Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände) melegen üdvözli az új szabványt, mivel ez kevesebb, legfeljebb 9% vágási hulladékot jelent. A hosszabb spárga szállításának lehetősége minden minőségi osztályra vonatkozik. A termelők szerint  a változtatás jelentősen hozzájárul majd a spárgatermesztés fenntarthatóbbá tételéhez. A kevesebb hulladék ugyanis kevesebb élelmiszerpazarlást és a víz, a műtrágya és a növényvédő szerek hatékonyabb felhasználását is jelenti. A ZON Fruit & Vegetables szóvivője szerint Hollandiában is vannak olyan felhívások, amelyek a 24 centiméteres maximális hosszra való áttérést szorgalmazzák, de egyelőre még a 22 centiméteres maximális hossz van érvényben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!