Emelkedik a bírságok összege márciustól: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

Emelkedik a bírságok összege márciustól: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

agrarszektor.hu
A napokban megjelenő tájékoztatás alapján, 2023-ban 9 halálos kimenetelű munkabaleset történt a mezőgazdasági területen. Emelllett jó tudni, hogy a legújabb jogszabály értelmében 2024. márciusától a munkavédelmi bírság maximális összege 10 millió forintról 100 millió forintra emelkedik.

2016-ban volt a mélypont, amikor 18 halálos baleset történt az ágazatban, ekkor az NGM és a NAK közös kommunikációs kampányt indított szemléletformálás céljából. A most megjelenő statisztika már önmagában mutatja az akkori kezdeményezés sikerességét. Bár a kampány lezárult, a munkavédelmi hatóság továbbra is kiemelten veszélyes ágazatként kezeli a mezőgazdaságot és az ellenőrzések fókuszában marad a hiányosságok felszámolása. Az emberi élet és az egészség védelme mindannyiunk érdeke, amit az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Azt, hogy a hatóságok mennyire veszik komolyan a biztonságos munkavégzés feltételeinek ellenőrzését és szankcionálását, semmi sem bizonyítja jobban, mint a napokban megjelenő, ide tartozó legújabb jogszabály változás, ami 2024. február 14. napján jelent meg a Magyar Közlönyben (24 és 25/2024. (II.14.) Korm. rendelet). e Változik továbbá az úgynevezett munkaügyi bírság alsó határa is, mégpedig 30.000 Ft-ról 150.000 Ft-ra, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!