Tavaszindító javaslatok Yara módon

Tavaszindító javaslatok Yara módon (x)

PR
Alig néhány hete még a kemény fagyok, most az átmenet nélkül jött meleg időjárás nehezíti nemcsak a mi, de növényeink életét is. A februárra kevésbé jellemző meleg hatására megindultak őszi vetésű növényeink, melyet a sárguló, halványodó kalászos vetéseken igen markánsan megjelenő tápanyaghiányok mutatnak. Ahol a talajállapotok engedik, megindultak a műtrágyaszórók az első nitrogén fejtrágyával, hogy a jelentkező hiányokat minél hamarabb orvosolják, de érdemes készülnünk a soron következő műveletekre is.

A látható hiányok orvoslására gyorsan ható nitrogénműtrágya alkalmazása javasolt. Lényeges szempont, hogy a különböző nitrogénformák a kijuttatást követően eltérő idő múlva vehetőek fel a növények számára. A talaj biológiai aktivitásától függően több nap, akár hét kell ahhoz, hogy a kijuttatott nitrogén hatóanyag a felvehető nitrátformává alakuljon. Mivel a viszonylag magas léghőmérséklet ellenére a talajok még hűvösek, így ez az átalakulási folyamat igen lassú. Ez alapján célszerű a nitrogént nitrátformában tartalmazó fejtrágyák használata, melyekkel azonnali hatást érünk el. Javaslatunk a YaraBela Sulfan, mely 24% nitrogéntartalmából 12% gyorsan ható nitrátforma, 12% pedig ammónium-nitrogén, mellyel biztosítható a hosszabb időn keresztüli ellátás is. A nitrogén mellett 15% SO3-(= 6% S) tartalommal rendelkezik. Ez a 4:1 N:S arány folyamatos többszöri fejtrágya formájában a repce és a kalászosok számára ideális arányban, folyamatos ellátást jelent (ábra).

Ábra: a repce nitrogén- és kénfelvétele a fejlődése során folyamatos
Ábra: a repce nitrogén- és kénfelvétele a fejlődése során folyamatos

Az első növényvédelmi munkálatokkal célszerű a növények kondicionálását is elvégezni a tankkeverékben lombtrágya alkalmazásával. Elmaradt őszi alaptrágyázás, lassan melegedő talaj esetén az első javaslat egy magasabb foszfortartalmú lombtrágya használata, hogy az energiatermelő folyamatokat segítve erősítsük meg növényeinket. Erre a YaraVita KombiPhos vagy a YaraVita Zeatrel korai fenológiában 2-3 l/ha dózisú alkalmazása nyújt segítséget. Az ezt követő kezelésnél már a jól bevált, növényspecifikus összetételű YaraVita lombtrágyák következzenek. A kalászosokban a YaraVita Gramitrel 2–4 l/ha dózisban tartalmazza azokat a fontos mikroelemeket, arányukat és mennyiségüket is tekintve, amellyel a magasabb terméselvárásoknak is megfelel az alkalmazása. A kijuttatás lehetőleg a kalászosok 2 szárcsomós állapotáig történjen meg, mivel ez az az időszak, amelyben a fellépő tápelemhiányok a legnagyobb kiesést okozhatják (táblázat).

Táblázat: a kalászosok igénye az egyes tápelemekkel szemben a fejlődésük során
Táblázat: a kalászosok igénye az egyes tápelemekkel szemben a fejlődésük során

A repce számára a bórpótlást tavasszal 2 alkalommal kell elvégezni. A korai állapotban a YaraVita Brassitrel a szükséges bór mellett molibdént és mangánt is tartalmaz. A növényspecifikus összetétele magnéziummal és kalciummal kiegészülve komplexen támogatja az intenzív növekedést. Gyakorlati megfigyelés, hogy a Brassitrel-lel kezelt állományokban a tavasszal jelentkező szárrepedés mértéke alacsonyabb, köszönhetően a benne található kalcium sejtfal erősítő hatásának. A virágzás előtt bórpótlásra a YaraVita Bortrac hektáronkénti 2-3 liter dózisban a teljes bórigényt fedezi.

A Yara számára fontos, hogy a termékeink felhasználását széles­körűen segítse. A tavaszi permetezések fontos kérdése a keverhetőség, melyre a Tankmix adatbázis több tízezer, már elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza. Szánjunk rá pár percet az ellenőrzésre, mielőtt bekeverjük a kívánt növényvédő szereket és lombtrágyákat. A hiánytünetek azonosításához a CheckIT mobiltelefonos alkalmazás képadatbázisa nyújt segítséget a terepi beazonosításhoz, míg a Megalab laborszolgáltatás már számszerűsítve és kiértékelve mutatja meg, hogy melyik tápelem hiányzik. A levélvizsgálati szolgáltatás eredménye a laborba érkezéstől számítva már 3 munkanapon belül elérhető (mintavételtől számítva akár 5 munkanap), melyre alapozva rövid időn belül a hiányokat orvosolni tudjuk. Egy-egy tápelem esetében a -trac végződésű YaraVita lombtrágyák használata javasolt, melyek legfontosabb közös jellemzője, hogy magas hatóanyag-tartalom mellett alacsony hektárdózisban alkalmasak a teljes igény fedezésére (pl. YaraVita Molytrac 0,25 l/ha dózisban a teljes molibdénigényt fedezi).

Termékeink pontos összetétele megtalálható kiadványainkban, illetve a www.yara.hu honlapunkon is, ahol részletes technológiai javaslatok, tanácsok is olvashatóak.

Makra Máté, Yara Hungária Kft.

(x)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!