Ez most betett a lengyel termelőknek: sokan járhatnak rosszul

Ez most betett a lengyel termelőknek: sokan járhatnak rosszul

agrarszektor.hu
Az almapiaci helyzet alakulása az elmúlt hónapokban nem volt kedvező a lengyel gyümölcstermesztők számára, és ez a leginkább a Golden Delicious fajta esetében igaz. Komoly nyomás alatt van a Golden nagybani ára, ami jelenleg 1,6-1,7 PLN/kg (145-155 Ft/kg) között alakul (70+ átmérő), ami az előző évek árszintjétől 6-8%-kal marad el. A FreshMarket Info lengyel szakportál egyrészt az alacsony árak okait tekintette át, másrészt a közeljövő ártrendjeit próbálta meg felvázolni.

Talán a legfontosabb tényező, hogy a gyümölcsök forgalma egész Európában visszaesést mutat a romló gazdasági helyzet miatt, így az étkezési alma piacán is érezhető ez a hatás az összes fajta esetében. A Golden annyiban különleges, hogy ez az egyik vezető fajta a kontinensen, így Lengyelországban is. Másrészt ez az a fajta, amit Ázsiában is Afrikában is nagyon szeretnek, így exportra is nagy tételben szállítják. Azaz csak szállítanák, mert a Vörös-tengeren átvezető szállítási útvonal blokádja miatt nagy volumenben marad Golden az európai piacon. Maradna még jó felvevőpiacként Egyiptom, de továbbra sem álltak helyre a korábban kiváló kapcsolatok, pedig korában a fáraók földje volt a legfontosabb lengyel exportdesztináció. És nem csak Egyiptomból, hanem Kazahsztánból sem rendelnek annyi almát, mint a korábbi években - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai piacokon beragadt készleteket tehát értékesíteni kellene, de ez nem egyszerű feladat: bár az európai almatermés összességében kisebb volt az előző évinél, pont Goldenből több termett, így a tárolókban is több van belőle, mint általában. A WAPA adatai szerint január elején Európában  21,4%-kal volt nagyobb a raktárkészlet, mint egy évvel korábban (+180 ezer tonna), Lengyelországban pedig 15%-kal több van belőle a tárolókban, mint tavaly (ez 30 ezer tonna többletet jelent). A távlati kilátások viszont vegyesek. Valószínűsíthető ugyan, hogy az árnyomás még egy ideig fennmarad, viszont van pár olyan tényező, ami a gazdák számára pozitív fejleményeket hozhat.

Az egyik ilyen az általános európai almakínálat, ami a többi fajta esetében általában szűkösebb, mint az előző években - és az egyéb fajták elérhetőségének romlása javíthatja a Golden helyzetét. A másik, hogy egyes hírek szerint a rosszabb minőségű almák aránya viszonylag magas a tárolókban, azaz a jó minőségű gyümölcsöket tavasszal valószínűleg drágábban lehet majd értékesíteni. És van egy harmadik jó hír is, ez pedig a Golden iránti ipari kereslet. Ez Lengyelországban hullámokban jelentkezik a feldolgozóüzemek részéről, és a következő hullám márciusban várható. Egy ilyen feldolgozóipari hullám a Golden Delicious számára a frisspiacon is jobb feltételeket jelentene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!