Fontos megállapodást kötött a Nébih

Fontos megállapodást kötött a Nébih

agrarszektor.hu
2024. február 14-én a laboratóriumi tevékenység nyújtotta lehetőségek hatékonyabb kiaknázása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK). Az együttműködés célja a szakmai kapcsolat elmélyítése, melynek során többek között projektek indítását, közös vizsgálatok eredményeinek elemzését és szakmai adatbázisok bővítésék tervezi a két szervezet. A két intézmény évente egyszer közösen értékeli majd az együttműködés tapasztalatait, eredményeit, hogy szükség esetén módosíthassák, még tovább bővíthessék a megállapodást.

Az NSZKK a bűnüldözéssel kapcsolatos nyomozati és igazságszolgáltatási feladatokat támogatja, míg a Nébih élelmiszerlánc-felügyeleti szervként hatósági és ellenőrzési tevékenységet végez az élelmiszer-biztonsági szabályok betartása céljából. A két szervezet által végzett laboratóriumi vizsgálatok módszerei között számos olyan átfedés található, amely a meglévő szakmai kapcsolat bővítését indokolja. A partneri kapcsolat emelésének méltó formája annak együttműködési megállapodásban történő rögzítése - olvasható a Nébih oldalán.

A szerződést Nemes Imre, a Nébih elnöke és Lontai Márton, a NSZKK főigazgatója írta alá. Az együttműködés során a két szervezet közös projektek és eljárások kidolgozásában, módszertanok, technikák és vizsgálatok elvégzésében, valamint a vizsgálatok eredményeinek összehasonlításában, a minták összemérésében, szakmai adatbázisok kialakításában, bővítésében segíti egymás munkáját. A megállapodás kapcsán Nemes Imre hangsúlyozta, hogy

a laboratóriumi vizsgálatoknak kiemelt jelentősége van az ellenőrzések számos területén. Épp ezért a Nébih számára kiemelten fontos nem csak saját laboratóriumi tevékenységének folyamatos fejlesztése, hanem a minőségi partneri kapcsolatok kialakítása is. Éves szinten mintegy 2 millió vizsgálatot végzünk, szakembereink rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Lontai Márton a hazai laboratóriumi vizsgálatokban való jártasság és az akkreditált, minőségbiztosított szakértői tevékenység kapcsán való együttműködés vitathatatlan hozadékát emelte ki. Mint fogalmazott,

az NSZKK alaptevékenységéhez kötődő laboratóriumi vizsgálatok minőségbiztosításának, a szervezet minőségirányításának fenntartása és fejlesztése mind a nemzetközi kötelezettségvállalások mind pedig az intézmény magával szemben támasztott elvárásai okán kiemelt jelentőséggel bírnak. A szakértői vizsgálati eredmények hazai büntetőeljárásokban betöltött szerepe évről évre nő, a technológiai fejlődés napról napra egyre több lehetőséget biztosít a területben rejlő lehetőségek kiaknázására.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?