Mégsem vétózott Orbán: indulhatnak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról

Mégsem vétózott Orbán: indulhatnak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról

agrarszektor.hu
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette: az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, nem vett részt a döntésen, hanem hagyták a másik 26 tagállamot dönteni - írja a Portfolio.

Az EU pedig Bosznia-Hercegovinával akkor nyit tárgyalásokat, amint a tagsági kritériumoknak való megfelelés elérte a szükséges mértéket. A Tanács felkérte a bizottságot, hogy márciusig tegyen jelentést a döntés meghozataláról – írta még a politikus.

Még a csúcstalálkozóra megérkezve, a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy mivel a hét feltételből négyet nem teljesített még Ukrajna, nem látja úgy, hogy megindíthatók lennének a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával.

Ellenben 26 másik tagállam ragaszkodott ehhez, ezért úgy döntöttünk, hogy ha 26-an így döntenek, akkor menjenek a maguk útján – jelentette ki a miniszterelnök.

Így technikailag Magyarország nem vett részt a szavazáson, amikor a jog szerint átadja egy másik országnak a szavazatát. Papíron annak a magyar álláspont szerint kell szavaznia, így még nem világos, hogy végül a helyettes ország felhatalmazást kapott-e, hogy egyetértő szavazatot adjon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!