Hatalmas csavar jön az időjárásban: erre jó, ha felkészülnek a magyarok

Hatalmas csavar jön az időjárásban: erre jó, ha felkészülnek a magyarok

agrarszektor.hu
Szombatig a tőlünk nyugatra, délnyugatra örvénylő mediterrán ciklonok előoldalára kerülünk, a magasban és a déli, délkeleti tájakon talaj közelében is több fokkal melegebb levegő áramlik fölénk. Ez a hőmérsékletekben is megmutatkozik majd, pénteken éles kontúr alakulhat ki a tavasziasan enyhe déli tájak és az ország többi borongós, csapadékos, jóval hidegebb területe között. Északon 1-2, délen akár 17-19 fok is lehet.

Ez azt jelenti, hogy miközben az ország nagy részén csak 1 és 7 fok között alakulhatnak a pénteki maximumok, addig délen, nagyjából a Sarkad-Paks- Csurgó vonaltól délre kis távolságon belül drasztikusan változhat a hőmérséklet, mégpedig felfelé. Itt ugyanis talaj közelében is érződni fog a délről, délnyugatról érkező melegebb levegő hatása, ráadásul napközben a felhőzet is felszakadozhat és előbújhat a nap - írja az Időkép.

Ennek hatására különösen a déli határ közelében akár 15 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, több számítógépes modell a 17-19 fokot sem zárja ki. 18-19 fok, melegrekord? Ha már pedig ez így lesz, akkor bizony a melegrekord is veszélybe kerül. 1939-ben Szombathelyen és Kőszegen egyaránt kereken 18 fokot mutattak a hőmérők, ennek megdöntésére holnap nem elhanyagolható esély mutatkozik. Természetesen mint mindig, az utolsó szó ezúttal is az időjárásé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!