Ezt sok gazdának el kell most intéznie itthon: januárban már késő lesz

Ezt sok gazdának el kell most intéznie itthon: januárban már késő lesz

agrarszektor.hu
Lassan eljön a téli nyugalmi időszak a mezőgazdasági munkák tekintetében is. Azonban az év végéig van még megoldandó feladat, melyekből néhány - támogatásokat is érintő - elemet érdemes kiemelni.

A nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mit nem lehet tenni a nitrátérzékeny területeken november 30. és február 15. között?

  • Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Ebben az esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.
  • Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem. Ezen túlmenően ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal - s trágyázni sem -, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet. A trágyázás esetében figyeljünk arra, hogy a 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát, valamint a bármely területre kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni. Továbbá 17%-nál meredekebb lejtésű területre trágya nem juttatható ki. Könnyen oldódó nitrogéntrágya esetén ősszel a vetésnek 15 napon belül be kell következnie a kimosódási veszteségek csökkentése érdekében.
  • Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett a trágyázási tilalmi időszakban kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet (Nitrátrendelet) 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.
EZ IS ÉRDEKELHET

A legeltetés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amennyiben ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31.-április 23. között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges. A leírt szabályok a Feltételesség Jogszabályban Foglalt Követelményeinek (JFGK) is a része, tehát, ha a gazdálkodó ellenőrzést kap Feltételességben, s ott meg nem felelés kerül megállapításra, úgy az valamennyi érintett támogatási összegére kihatással lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!