2024. április 27. szombat Zita
Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózhatod fel a talajt a kertben

Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózhatod fel a talajt a kertben

agrarszektor.hu
Ahogy beköszönt az ősz, úgy eljön az ideje, hogy az ember több időt szenteljen a kertjének. Még a hideg hónapok beállta előtt gondoskodni kell azokról a virágokról és bokrokról, amelyek odakint vészelik át az őszt és a telet. Éppen ezért, hasznos lehet, ha az ember mulcsot alkalmaz a megvédendő területeken. De hogyan is érdemes a különböző mulcsfajtákat alkalmazni? És mire kell figyelni a mulcs megvásárlása előtt? A HelloVidék ennek járt utána.

A mulcsozás nagy hasznára lehet az embernek, ha alkalmazza, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Mire kell odafigyelni az alkalmazása során?

Nagyon sok udvaron, kertben sőt, parkban is láthatunk színes mulcsot, ami sokakban felveti a kérdést: oké, de vajon biztonságosak ezek a színezett talajtakarók? Pontosabban, sok háztulajdonos azt kérdezi, hogy a festett mulcs (más néven "színes talajtakaró") biztonságos-e a növények talajtakarása során, vagy biztonságos-e az élelmiszernövények körül. A The Spruce szakemberei úgy vélik, a színes talajtakaró festékanyaga azonban kevésbé probléma, mint az a fafajta, amelyre a festéket felvisszük. A színes talajtakaró készítéséhez használt festékek különböző eredetűek, viszont mindhárom ártalmatlan:

  • A vörös mulcsot vas-oxiddal festik. Ez a vas és az oxigén vegyülete. Mindannyian ismerjük ennek a vegyületnek az oxidációjának eredményét: "rozsdának" nevezzük, ami vörös. Lehet, hogy a “rozsdának nincs túl pozitív konnotációja, de nagyon biztonságos a kertben
  • A fekete talajtakaró szénnel van festve. Ezen nem kell meglepődnünk, mivel a szenet a szénnel társítjuk
  • A talajtakaró egyéb színezékei növényi alapúak, ezért szervesek.

Azonban a kérdés, hogy a festett talajtakarók biztonságosak-e, nem ér véget a festék összetételének meghatározásával. A legtöbb festett talajtakaró forrása az újrahasznosított fa. A probléma az, hogy az ennek egy részét tartósítószerrel, kreozottal kezelhetik, ami káros. Más esetekben a talajtakaró régi fa raklapokból készült, és nem lehet tudni, ezek milyen célt szolgálhattak a múltban. Ha vegyi anyagok szállításához használták őket, akkor szennyezettek lehetnek.

A talajtakaró egyik legrosszabb forrása a CCA-val (kromált réz arzenáttak) kezelt fa, amely talajtakaróként használva megemelheti az arzénszintet a talajban. Bár 2002 után nagyrészt betiltották az arzén felhasználását a nyomáskezelt fűrészáru előállításához, a kertészek számára nehéz biztosan megmondani, hogy a megvásárolt festett talajtakaró forrásának egy része nem régi, maradék CCA-kezelt fa.

Hogyan lehet ezt ellenőrizni? Rá kell keresni az MSC Certification Logóra, amely igazolja, hogy a talajtakaró vagy talajtermék mentes a CCA-val kezelt fától. Az MSC a Mulch and Soil Council rövidítése. Az MSC terméktanúsítási programja szerint "A tanúsított talajtakarók és talajok országszerte megtalálhatók a nagy kereskedőknél és kertészeti központokban."

A házi mulccsal nem lehet hibázni

A mulcsolásnak azt nevezik, mikor az ember a növényei köré olyan anyagot szór, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is. A talajtakarásra alkalmas organikus anyagok a következők: darált fakéreg, fa apríték, fenyő kéreg vagy tüske, levelek, széna és szalma. Éppen ezért, ha otthon bármelyikből felhalmozódik, vagy esetleg rokonoktól, szomszédoktól tud ilyet kérni az ember, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen így olcsón, vagy akár ingyen is megúszhata a mulcsozást, talajtakarást.

Hogyan kell használni a mulcsot?

Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyelni kell a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.

Kerti komposzt - Aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.

Fűkaszálék - Minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.

Magokat még nem hozott gyomok - Apróra kell vágni és vékonyan a talajra szórni. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását meg kell akadályozni.

Szalma, széna - Elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláteríti az ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!