Nagy dobásra készül a John Deere: merész csavarral turbóznák fel a gépeiket

Nagy dobásra készül a John Deere: merész csavarral turbóznák fel a gépeiket

agrarszektor.hu
Etanollal üzemelő motort fejlesztett ki a John Deere. Az új koncepciót először a hannoveri Agritechnica szakkiállításon tekinthetik meg érdeklődők. Az amerikai gépgyártó szerint az új motorok 2026-ig valósággá válhatnak.

Nagyra törő célokat tűzött ki maga elé a John Deere. A Leap Ambitions néven futó projekt keretén belül a nagy amerikai gépgyártó alacsony vagy semleges szén-dioxid-kibocsátású innovatív megoldásokon dolgozik. Ide tartoznak a belsőégésű motorok, a hibrid és akkumulátoros-elektromos meghajtások, valamint a megújuló üzemanyagok terén lévő megoldások - írta meg a Future Farming. A John Deere célja, hogy mindezt 2026-ig elérje.

Az amerikai gépgyártó a nyilatkozatai alapján a megújuló üzemanyagok körében a biodízelt, a megújuló dízelüzemanyagot (HVO) és az etanolt tartja a legérdekesebb rövid távú integrációs lehetőségeknek. Az etanol alkohol alapú üzemanyag, amelyet olyan nyersanyagokból állítanak elő, mint a kukorica, a búza és a cukornád. Magas oktántartalma miatt az üzemanyag alkalmas szikragyújtású motorokhoz, amint arról a John Deere is beszámolt. 

A meghirdetett projekt keretén belül a John Deere az idei hannoveri Agritechnica kiállításon egy 9 literes lökettérfogatú, etanollal működő koncepciómotort fog bemutatni. A motor tömeggyártása - a fentebbi célkitűzésekkel összhangban - 2026-ig kell, hogy elkezdődjön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!