2024. április 28. vasárnap Valéria
A csehek nem viccelnek: őrület, hogy szedik a szamócát ezen a farmon

A csehek nem viccelnek: őrület, hogy szedik a szamócát ezen a farmon

agrarszektor.hu
A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció, ami a robotizált epertermelést valósította meg.

Az eper útja az üvegházakban elvetett apró magtól a boltok polcára feltett édes gyümölcsig hosszú, és rengeteg kézi munkát igényel. Vagy legalábbis igényelt - a Brno melletti Ráječek-farmon is. Ebben a cseh gazdaságban az eper termesztését és betakarítását kétféle robottal teszik modernebbé. Az egyik robot a növények egészségi állapotát és érettségét ellenőrzi, míg a másik a gyümölcs szüretelésére alkalmas - írja közleményében a Siemens.

A Ráječek-farm így lényegében egy modern epertermesztő gazdasággá vált, amelynek digitális ikerpárját létrehozták a virtuális környezetben. A vezérlőrendszerrel és szoftveres megoldásokkal támogatott robotokat ebben a digitális környezetben képzik ki arra, hogy a valóságban képesek legyenek felismerni a betegségeket vagy például a kártevőket. Mivel a szimulációs eszközök olyan fizikai törvényszerűségeket is képesek modellezni, mint például az eper súlya, a robot előre betanítható, anélkül, hogy akár csak egyetlen métert megtett volna a valós környezetben. Ez a technológia jelentősen felgyorsítja a robotfejlesztési folyamatot, és csökkenti a költségeket.

A robotok programozása és vezérlése így minden eddiginél egyszerűbb a valós és digitális világ összekapcsolásával, valamint széleskörű alkalmazási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. A zöldségek és gyümölcsök intelligens, automatikus betakarítása mellett ezek a robotok más haszonnövények, akár dísznövények, virágok termesztésére is használhatóak, mivel képesek az ehhez szükséges nagyon finom mozdulatokra és teljeskörű precizitásra.

Dubaji vertikális gazdaság

Az adatok, a mesterséges intelligencia és a robotika kombinációját hatékonyan kihasználó mezőgazdaság másik iskolapéldája egy dubaji vertikális farm. A Közel-Kelet legnagyobb ilyen termőterülete 95 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint egy hasonló hozamú, kültéri farm, és több mint egymillió kilogramm terméshozamot garantál, teljesen vegyszermentesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!