Óriási ellenőrzés indult: bármikor lecsaphat a NAV ezekre a termelőkre

Óriási ellenőrzés indult: bármikor lecsaphat a NAV ezekre a termelőkre

agrarszektor.hu
Nyár közepétől, a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV Bevetési Igazgatósága és a bűnügyi szakterület az elmúlt évekhez hasonlóan az illegális dohányáru-kereskedelem megfékezését helyezte fókuszba.

Az ország dohánytermelő területének több mint 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar Vármegyében található - írja közleményében a NAV. A két megyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, emellett a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed. A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelők kockázatelemzések során, vagy szúrópróbaszerűen kerülhetnek a hatóság látókörébe. A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek. A pénzügyőrök alapos mustrájának küldetése, hogy megvédjék a legális dohánytermelőket, és visszaszorítsák az illegális dohányipari jogsértéseket.

Alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a füstölnivalók alapanyagát. A növényi részeket padlásaikon és fatárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az „illegális gyűjtögetőknek” - a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett - lopás bűncselekmény elkövetése miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell.

Egyetlen korábban felgöngyölített eset több mint 330 millió forintnyi adóelkerülésre derített fényt. Az Észak-alföldi nyomozók akciója nyomán 2021-ben indult büntetőeljárás egy kistelepülésen szervezetten működő bűnbanda ellen, amely jelentős volumenben adózatlan fogyasztási dohány előállítására és kereskedelmére szakosodott. Az ügyben egy olyan regisztrált dohánytermelő felelősségre vonását is kezdeményezték, aki bizonyítottan részt vett a bűncselekmények elkövetésében. Kizárólagosan szerződött legitim feldolgozópartner mellett, tekintélyes mennyiségben biztosította a feldolgozáshoz szükséges alapanyagot, szárított dohánylevelet bűntársainak. Az elkövetői kör hozzávetőleg 9 tonna adózatlan fogyasztási vágott dohányt állított elő, amely megközelítőleg 800 ezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő mennyiség. Jogkerülő működésükkel 330 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek. A közelmúltban született vádirat alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség a terheltek ellen 6 év tényleges letöltendő börtönbüntetést, a dohánytermesztés tevékenységtől eltiltást, valamint pénzbüntetés mellett vagyonelkobzást javasolt a Nyíregyházi Törvényszéknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!