2024. április 27. szombat Zita
Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és a jégesők miatt idén a bolgár gyümölcstermés volumene akár 70-80%-kal is visszaeshet. A helyzet annyira súlyos Bulgáriában, hogy sok termelő már eladásra kínálja az ültetvényét.

Tragikus állapotokról számolt be a bolgár gyümölcstermesztők jelentős részét tömörítő Union of Danube Fruit Growers elmöke, Nikolaj Kolev. A tavaszi fagyok és a június-júliusi jégkárok miatt olyan súlyos a helyzet, hogy állami beavatkozásra lenne szükség, mivel a gazdák többsége a jövő évi termés előkészítését sem fogja tudni biztosítani - olvasható a FruitVeB oldalán. Különösen nagy a baj Dél-Kelet és Észak-Bulgáriában, ahol a cseresznye, az őszibarack és a körte nagy része is elfagyott az idén. Betakarítás gyakorlatilag nem is folyik, nincs mit leszedni a fákról, és már most látszik, hogy a hazai gyümölcságazat nem lesz képes ellátni az országot hazai termésű áruval.

Nem véletlen, hogy a bolgár boltok tele vannak importáruval, főleg a görög őszibarack és nektarin beáramlása jelentős. A gyümölcsfélék átvételi árai emelkedtek ugyan, de mivel nincs mit átvenni, a gazdákat ez kevéssé kompenzálja a terméskiesésért. Az Agrozona értesülései szerint sokan árulják ültetvényeiket, de amíg vevőre találnak, addig is reménykednek az állami segítségnyújtásban. A szorult helyzetben különösen rosszul jön még az is, hogy az agrártámogatások egységes kérelmeinek rendszerét megvariálták az idén, és igen sok gazda nem tudta megfelelően kitölteni a kérvényezési űrlapokat, így ezek a támogatások is késni fognak. A bolgár gyümölcstermő terület körülbelül 65 ezer hektár, jó években a 225 ezer tonna körüli össztermés 70%-át a szilva (60 ezer tonna körül), a cseresznye (50 ezer tonna) és az alma (45 ezer tonna) adja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!