Nagy az aggodalom Európában a terményekkel kapcsolatban

Nagy az aggodalom Európában a terményekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb az aggodalom az európai terményekkel kapcsolatban. Németország 2023-as búzatermése várhatóan 2,9%-kal csökken a száraz, meleg időjárás miatt, és ahogy azt a napokban az Agrárszektor megírta, az Európai Unió termésfigyelő szolgálata, a MARS szinte az összes idei, gabonafélék és olajos magvak termésére vonatkozó átlaghozam-előrejelzését csökkentette. Az USA-ban sem jobb a helyzet, az amerikai kukorica, szójabab és búza határidős jegyzései több hónapos csúcsokat értek el hétfőn a kulcsfontosságú termőterületeken a kedvezőtlen időjárás okozta globális terméskiesés miatti aggodalmak miatt. 

Az amerikai kukorica, szójabab és búza határidős jegyzései jelentős emelkedést tapasztaltak hétfőn, és többhavi csúcsokat értek el. Ez az emelkedés a globális terményhiánnyal kapcsolatos aggodalmaknak tulajdonítható, amelyek a kulcsfontosságú termesztési régiók kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt jelentkeznek - írja a Portfolio a Reuters cikkére hivatkozva. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kedden délután a vártnál nagyobb mértékben csökkentette az amerikai kukorica- és szójatermés jó és kiváló közötti minősítését, beleértve a legnagyobb termő államok, Iowa és Illinois jelentős csökkenését. Ennek oka a középnyugati mezőgazdasági övezet terméseit sújtó, egyre fokozódó aszály.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termesztéssel kapcsolatos aggodalmak más régiókban, például Európában is nőnek. A németországi mezőgazdasági szövetkezetek szövetsége arról számolt be, hogy az ország 2023-as, minden típusú búzatermése 2,9%-kal, 21,87 millió tonnára csökken az előző évhez képest a száraz és forró időjárás miatt. Az Európai Unió termésfigyelő szolgálata, a MARS hétfőn csökkentette az idei gabonafélék és olajos magvak terméshozamára vonatkozó előrejelzéseinek csaknem mindegyikét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?