Ennek nagyon rossz vége lesz: pusztulnak a rovarok, egyre kevesebb a termés

Ennek nagyon rossz vége lesz: pusztulnak a rovarok, egyre kevesebb a termés

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában már most rosszabb terméshozamokat és minőséget okoz a beporzók számának csökkenése. A jelenség világszinten is egyre nagyobb problémát jelent, mivel az élelmiszernövények több mint 75 százaléka beporzást igényel. Az ezért felelős rovarok számának drasztikus lecsökkenése komoly veszélyt jelenthet az élelmezésbiztonságra.

Már rendelkezésre állnak a bizonyítékok a beporzók számának csökkenésével, illetve az élelmiszer-termelés fenyegetettségével kapcsolatosan - írta meg a The Guardian. Simon Potts, a Readingi Egyetem kutatója el is magyarázta a brit parlament bizottságának, hogy miben rejlik a beporzók hiányának veszélye.

A rovarszám csökkenése nemcsak kisebb terméshozamot jelent, hanem rosszabb minőségű terményt is. A gyenge beporzás miatt a tápanyagtermelésben is kiesés mutatkozik, és ez a gazdák számára természetesen a nyereség csökkenését jelenti

- ismertette Simon Potts.

Az Egyesült Királyságban a termelők csak Gala típusú almánál 5,7 millió fontos kiesést tapasztalhatnak a beporzók számának csökkenése miatt. A briteknek azonban az országukba gyümölcsöt behozó országok rovarállományának esetleges csökkenéséről nincsenek adatai. Ez azonban nagyon sérülékennyé teheti a szigetország élelmiszer-ellátását. Az Egyesült Királyság ugyanis nemcsak Európából,  de Észak-Afrikából és Dél-Amerikából is jelentős mennyiségű gyümölcsöt importál.

A kutatások szerint a rovarok által végzett beporzás évente több mint 600 millió fonttal járul hozzá Nagy-Britannia gazdaságához. Az élelmiszernövények több mint 75%-a beporzást igényel, így a csökkenés komoly hatással van a globális élelmezésbiztonságra is.

A rovarok pusztulásának okai eltérők, de szinte biztos, hogy az mezőgazdasági területek terjeszkedése miatti élőhelyvesztés, a rovarirtó szereknek való kitettség és az éghajlati károsodás is szerepet játszik abban. Az elmúlt 30 év természetvédelmi intézkedései nem tudták megállítani a rovarok csökkenését a brit mezőgazdasági területeken. Dave Goulson, a Sussexi Egyetem professzora szerint a folyamat azért is figyelemre méltó, mert a rovarok igen alkalmazkodóképesek.

A rovarok 480 millió éve léteznek, túlélték az összes korábbi tömeges kihalási eseményt. De ha az otthonuk elpusztul, ha nincs hová fészkelniük, ha nem találnak semmi ennivalót, akkor nem kell meglepődnünk azon, hogy nehezen boldogulnak

- jelentette ki Dave Goulson.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?