Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

agrarszektor.hu
Idén télen nem volt még tartós hideg Magyarországon: ez pedig nem kedvez hosszabb távon a mezőgazdaságnak. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt is elmondta, hogy miért lehet kedvezőtlen hatása az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe időnek. 

Egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak gyümölcsfák, úgyhogy még nem kell komoly károsodástól tartani. Mártonffy Béla szerint azonban az elkövetkező időszakban - már ha ez hosszabb időn keresztül így marad - előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy később érkező nagy fagy megtizedelheti a termést - olvasható az Infostart oldalán.

A NAK alelnöke beszélt arról is, hogy nyolc-tíz éve történt meg az, hogy a meleg idő január végéig megmaradt, ezért már február elején nyíltak a fák, és nagy kár érte akkor a gyümölcstermelést. Szerinte ha hamarosan visszaáll a "normális" téli időjárás, akkor ez még nem okoz olyan gondot, ami későbbiekben jelentkezhet. Mártonffy Béla hozzátette, hogy a januárnak mindenképpen kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint ahogy most érzékeljük.

A mezőgazdaságnak az is kedvező lehet, ha hó takarja a földeket. Az idei nyári aszály "megtizedelt mindent", ezért nagy gond lenne, ha nem esne a hó, mert a talaj vízkészletét az olvadó hó a későbbiekben fenntartaná. Ha nem esik, akkor száraz tavasz fog következni, és a magyar öntözési rendszer nem alkalmas arra, hogy az egész országot ellássa vízzel. Nem mindegy az sem, hogy hó vagy eső esik. Bár az ősz nagyobb esőinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma, de ha nem esik hó, ami aztán tavasszal elolvadhatna és tovább tölthetné a földek készleteit, akkor könnyen rossz helyzetbe kerülhet az ágazat.

A hónak és a hidegnek a szakember szerint más hatása is van: gyéríti a kórokozókat és a kártevőket, ami később a növényvédelmi költségeket csökkentheti. Ha ezek a kártevők nem pusztulnak el, ismét nehezebb gazdálkodási évnek néznek elébe a hazai vállalkozók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!