Dugig vannak az európai tárolók: mi lesz ezzel a rengeteg gyümölccsel?

Dugig vannak az európai tárolók: mi lesz ezzel a rengeteg gyümölccsel?

agrarszektor.hu
A világ alma- és körtetermelő országait tömörítő World Apple and Pear Association (WAPA) legfrissebb jelentése szerint július 1-jén a tavalyinál 16,5 százalékkal több alma volt az európai raktárakban, körtéből 27 százalékos a többlet.

A WAPA legfrissebb, július 1-i állapotokat tükröző jelentése szerint 535 ezer tonna alma van még raktáron Európában, ami 16,5%-kal több a 2021-es év azonos időszakában mért mennyiséghez képest. Sokkal nagyobb volumen vár eladásra Red Jonaprince (+25,3%), Gala (+29,4%), Jonagold (+108,4%) és Golden Delicious (+13%) fajtákból, míg a Gloster (-50%) és a Granny Smith (-33,8%) készletszintje alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év elején még csak 5-7%-os, kora tavasszal pedig 8,5%-os többletet mért a WAPA, de áprilisban már 13% volt a különbség, míg a június 18% volt messze az idei legmagasabb érték - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Körtéből is hasonlóan alakulnak a készletek: 27%-kal van több az európai raktárakban a tavalyinál, 27,5 ezer tonna. Ez a növekedés szinte teljes egészében a portugál Rocha körtének köszönhető, ebből 4 ezer tonnával nagyobb a készlet az előző évinél, a Conference fajtánál pedig csaknem 2 ezer tonna a többlet. Az Egyesült Államokban körtéből a tavalyinál sokkal több (10,4 ezer tonna, +75,2%) várja értékesítését a raktárakban, itt az Anjou fajtából 9,2 ezer tonna van készleten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?