Sokan hibáznak az egységes kérelmek beadásakor: ezt rengetegen elrontják

Sokan hibáznak az egységes kérelmek beadásakor: ezt rengetegen elrontják

agrarszektor.hu
Szankciómentesen lehet 2022. május 31-ig adatváltozás keretében módosítani minden olyan egységes kérelmet, amelyet május 16-ig benyújtottak. Kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek, ahol a benyújtott támogatási kérelem 2022. május 16-a után már csak szankció mellett módosítható.

Fontos különbséget tenni, hogy mi számít pontosításnak és mi pedig módosításnak egy kérelemben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A pontosítás olyan jellegű adatváltozás, amely az egységes kérelemben megadott adatokra vonatkozó valóságnak megfelelő kiigazítására irányuló, de többlet-támogatási igénnyel nem járó bejelentés. Az ilyen jellegű adatváltozás mindaddig megtehető, amíg az ügyfelet a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) szabálytalanságról nem értesíti vagy helyszíni ellenőrzésről nem értesíti, és a helyszíni ellenőrzés során szabálytalanság nem kerül feltárásra. 

Ezzel ellentétben a módosítás a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentés, amely június 1. - június 9. között már adott kérelemhez vagy táblához tartozó jogcímek esetén munkanaponkénti 1%-os késési szankcióval jár. Június 9-ét követően nem lehet módosítást benyújtani! Szintén nincs lehetőség arra, hogy egy visszavont jogcím/intézkedés, tábla, egyed, erdőrészlet stb. ismét "felvételre, jelölésre" kerüljön, tehát visszavonás visszavonása nem lehetséges 2022. június 9-t követően. Módosításnak minősül egy, az adott kérelemben addig nem szereplő új tábla, új blokk felvétele, még akkor is, ha ezzel együtt egy azonos támogatási összeggel járó tétel visszavonásra is kerül.

A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy azon jogcímek esetén, ahol a támogatási összeg nagysága hasznosítási kódonként eltérő nagyságú, egy hasznosítási kód váltás vagy terület csökkentés is módosításnak minősülhet, ezért fontos, hogy minden jogcím esetén külön kell kezelni a módosítás és pontosítás bejelentését! Minden esetben célszerű átgondolni a jogcímekkel igénylésével vállalt feltételeket is. A kérelem pontosításában, módosításában segítséget nyújt a Magyar Államkincstár által minden évben megjelentett adatváltozás kézikönyve.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?